Втори пореден ден на сблъсъци и протести в завода на

...
Втори пореден ден на сблъсъци и протести в завода на
Коментари Харесай

Втори ден на сблъсъци и протести в най-големия завод за производство на iPhone в света

Втори следващ ден на конфликти и митинги в завода на софтуерния колос " Фокскон " в град Чжънчжоу, където се създават най-новите модели на iPhone. Хиляди чиновници на завода се подвигнаха на протест, откакто по думите им, са били подведени за обещаното възнаграждение. Компанията пуснала публикация, в която било дадено, че за два месеца всеки новоназначен чиновник ще получи 3500 $.

Оказало се, че заплащането е двойно по-ниско, а след клюки, че работодателят възнамерява да забави превеждането на сумите, в завода почнали митинги. Служители започнаха да чупят оборудването, унищожени са охранителни камери, стигнало се е и до конфликти с защитата на завода.

От " Фокскон " се извиниха на своите служащи и обявиха, че е станала техническа неточност и че заплащането ще бъде такова, каквото е било дадено. Повод за напрежението станаха и новите строги ограничения против разпространяването на COVID-19. Властите в Пекин оповестиха, че слагат под карантина цели региони, в това число и град Чжънчжоу, където пък стартира всеобщо тестване на инфектирани.

Властите ползват така наречен метод за надзор " в затворен цикъл ", при който чиновниците на блокираните предприятия живеят в тях и нямат контакт с външния свят. В завода на " Фокскон " живеят към 200 000 чиновници, като комплексът има общежития, заведения за хранене, баскетболно и футболно игрище. Работници в завода, обаче, описват, че инфектирани и здрави чиновници са били настанявани в общи пространства. От американската компания Епъл оповестиха, че са изпратили свои представители в завода в Китай и работят за нормализиране на обстановката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР