Втори път за последните 48 часа трябва да се обърнем

...
Втори път за последните 48 часа трябва да се обърнем
Коментари Харесай

След стрелбата край Младеновац: Вучич обяви нови мерки за училищата и разоръжаване на сърбите

" Втори път за последните 48 часа би трябвало да се обърнем към народа, показвам съболезнования за незаконно убитите тази нощ хора. Всяка дума е сложна, непотребна и в същото време незадоволителна. Това е нахлуване против цялата наша страна " , съобщи Вучич в послание от президентството дружно с членове на сръбското държавно управление.

Това е второ изказване на сръбския президент в границите на два дни, в които разгласи ограничения за повишение на сигурността в учебните заведения.

" Ще назначим 1200 служители на реда в идващите шест месеца и ще прехвърлим още 1000 чиновници в учебните заведения . През идната година ще осигурим постоянно, във всяко учебно заведение да има служител на реда. Искаме да осигурим успокоение на нашите деца и родителите ", съобщи Вучич.

По думите му увеличение на броя на служителите на реда в учебните заведения може да докара до 80% спад в насилието в учебните заведения.

Президентът разгласи, че ще последва разоръжаване на Сърбия и ще бъдат направени такива инспекции, след които Сърбия ще остане с 30 000-40 000 единици оръжие .

Вучич съобщи, че стрелбата тази нощ е била терористична офанзива, при която специфичните елементи са имали за задача да арестуват или обезвреждат терорист.

" Злодеят беше задържан и в никакъв случай повече няма да види бял свят. Няма да излезе от пандиза ", съобщи сръбският президент. Той разгласи, че държавното управление ще одобри умозаключение, с което подрежда на Министерство на вътрешните работи незабавно да приготви промени в закона за боеприпасите, който ще затегне изискванията за носене на оръжие.

" Ще разоръжим изцяло Сърбия. Наказанията за владеене противозаконни оръжия ще бъдат доста високи, тъй че дано да забележим по какъв начин може да извършите нещо като това, което се случи през вчерашния ден ", сподели Вучич. Той добави, че ще бъдат затегнати и изискванията за потребление на ловно оръжие.

Сръбският президент разгласи, че през днешния ден ще се състои съвещание на Бюрото за съгласуваност на службите за сигурност.

Сърбия е на 5-то място по най-вече оръжия на 100 индивида в света и на първо в Европа, по данни на института " Small Arms Survey ". В страната има 2 719 000 огнестрелни оръжия, от които 1 532 914 не са регистрирани. Тези данни подреждат Сърбия преди всичко в Европа. На 6-то място в Света и второ в Европа е Черна гора с безусловно същите данни като Сърбия за оръжия на 100 индивида. Единствената друга страна в Европа, която влиза в топ 10 на света, е Финландия с 32.36 огнестрелни оръжия на 100 индивида. На първо място в класацията е Съединени американски щати, където се пада по над 1 оръжие на човек - 120 на 100 души.

Сърбия беше разтърсена от 2 всеобщи стрелби за по-малко от седмица. Тази нощ стрелец лиши живота на 8 души и рани 13. 21-годишният палач е употребявал автоматизирано оръжие след спор с служител на реда. На 3 май 13-годишен лиши живота на 8 възпитаници и 1 охранител след пукотевица в учебно заведение в Белград, а 7 тежко ранени възпитаници и 1 потърпевш преподавател бяха настанени в болница. Според информацията той е взел оръжието на татко си дружно с 5 цялостни пълнителя.

Междувременно по-рано стана известно, че по време на всеобщата пукотевица край Младеновац, 18-годишен възпитаник простъпка е прострелял с въздушна пушка негов връстник.

До момента няма информация за български жители, които да са потърпевши при всеобщата стрелбата нощес в Сърбия , заяви посланикът на България в Сърбия Петко Дойков пред Българска национална телевизия.

Според Петко Дойков вчерашната и днешната пукотевица са два разнообразни случая. В първия случай причинител е 13 годишно момче, а във втория - 21-годишен. Дали дейностите на днешния нападател са повлияни от дейностите на момчето, е мъчно да се каже. В първия случай се приказва за потребление на персонално оръжие с позволение от родител, а във втория - за автомат " Калашников " и гранати. И двата случая имат претекстове, които се обясняват.

От 13.00 часа в посолството на Сърбия е отворена съболезнователна книга. Хора не престават да оставят цветя и свещи пред постройката. Тези, които не могат да дойдат, могат да оставят своите съболезнования на уеб страницата на посолството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР