Втори немски съд ще решава още тази вечер връщането на

...
Втори немски съд ще решава още тази вечер връщането на
Коментари Харесай

Втори немски съд ще решава тази вечер за екстрадирането на Северин

Втори немски съд ще взема решение още довечера връщането на обвинения за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова - Северин Красимиров. Това заяви прокуратурата в Целе Бернд Колкмайер за "Монитор ".

По-рано денем стана ясно, че българските управляващи би трябвало да отговорят на питане на немската прокуратура дали пандизите у нас дават отговор на минималните европейски стандарти. Тези документи са наложителна част от настояването за задържане по Европейска заповед на съда и малко след 18 часа българско време към този момент са получени в Германия.

Колкмайер изясни, че сходно искане е напълно обикновено, защото съгласно процедурата е значимо да се посочи дали искащата страна покрива европейски стандарти като най-малък размер на килията, изискванията за престояване в нея.

Припомняме, че майката на Северин сподели, че синът ѝ се опасява, че ще бъде погубен в български затвор и е изискал да го съдят в Германия. Според нея той е неуравновесен.

Съдът в Целе е втората правосъдна инстанция, която ще прегледа настояването на българската прокуратура за връщането на арестувания у нас. В сряда различен състав от магистрати към този момент даде зелена светлина за прехвърлянето на Северин в България. Пред немските проверяващи обвиненият е дал информация за случая пред съда. Той се е съгласил на опростена процедура, с цел да бъде върнат оптимално бързо в България. Това значи, че в случай че всички документи са налице, той ще бъде върнат до 10 дни.

Какво тъкмо е споделил и дали арестуваният е признал или отрекъл закононарушението ръководителят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не посочи.

Германските управляващи чакат да дойде европейската заповед за арест, с цел да задвижат процедурата. Тъй като става дума за правосъдни решения и отбрана и на правата на обвинявания, това въпреки всичко ще отнеме известно време, обясниха от съда Българските управляващи няма да дават доказателствени материали на немския съд, защото това не е належащо при европейска заповед за арест, изясни Колкмайер.

"Българските управляващи не са дали доказателства, само че това не е и нужно, защото става дума за европейска заповед за арест. Т.е. немският съд няма да потвърждава дали закононарушението е осъществено от арестувания или не. Това е работа на българската правосъдна система. Ние би трябвало да потвърдим дали екстрадицията е позволена, това е нашата задача. Задържали сме го и в този момент в кратко произвеждане ще се откри дали е допустима екстрадиция в България. Предполагам, че това ще стане релативно бързо ", разяснява представителят на прокуратурата в Целе.

"Няма да се потвърждава съмнението за осъщественото закононарушение, а единствено дали при екстрадиция не го грози опасност за живота или доста неприятни условия в пандиза в България. Но, съгласно мен, казусът с България не е подобен ", добави Бернд Колкмайер.

Процедурата по екстрадиция може да продължи до 60 дни, само че защото Северин Красимиров е дал единодушие за нея срокът се съкратява до 10 дни. Красимиров бе задържан във вторник вечерта в немския град Щаде в дома на майка му. Той е удостоверил по време на разпитите, че е живял и работил за малко в Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР