Втори месец продължава мистерията защо умира рибата в язовир Студен

...
Втори месец продължава мистерията защо умира рибата в язовир Студен
Коментари Харесай

Рибешки мор в яз. Студен кладенец

Втори месец продължава мистерията за какво умира рибата в язовир " Студен бунар ". Към момента няма безапелационен отговор на въпроса, макар многото осъществени инспекции. Последните резултати от пробите демонстрират леко завишение на някои индикатори на водата, само че не и химическо замърсяване. Една от хипотезите е болест по избран тип риба, съобщи БНР.

Почти всеки ден на брега на язовир " Студен бунар " се изхвърля мъртва риба. Според въдичари екземплярите са хиляди. В покрайнините на селата Калоянци, Звезделина, Широко поле към този момент се носи миризма на разложено.

Селиме Али е шести мандат кмет на село Звезделина, което е на брега на язовира. И там има доста мъртва риба. За толкоз години дамата не е виждала такава панорама.

Екоинспекцията в Хасково е направила няколко инспекции в региона, взети са проби от водата, само че не са открити огромни отклонения от нормите.

Предстоят нови инспекции, като особено внимание ще се обърне на предприятия и ферми по поречието на река Перперешка и други притоци на язовира. Сред хипотезите към този момент се прокрадва и тази за болест по рибите. Проби от мъртви екземпляри са изпратени за разбор в лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология.

Има няколко вероятности, само че към този момент нито една не е доказана, сподели регионалният шеф на Кърджали Даниел Делчев, който тази заран беше на инспекция в региона на село Широко поле.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР