Втори фронт срещу решението на Висшия съдебен съвет да не

...
Втори фронт срещу решението на Висшия съдебен съвет да не
Коментари Харесай

Стоилов атакува решението на ВСС за Гешев и във ВАС

Втори фронт против решението на Висшия правосъден съвет да не гласоподава отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор отвори правосъдният министър Янаки Стоилов. Пред публицисти в Министерския съвет той уточни, че държавното управление ще желае тълкувателно решение от Конституционния съд за това кой може да желае уволнението на някой от т.нар Трима огромни в правосъдната власт, само че също така и той персонално ще сезира Върховния административен съд поради отхвърли на правосъдните кадровици, заяви бТВ.

Ако Върховен административен съд реши, че има нарушаване на Закона за правосъдната власт, може да се стигне до анулация на решението на Висш съдебен съвет и това да наложи правосъдният съвет да прегледа още веднъж всъщност случая, изясни Стоилов.

Производството в Конституционен съд пък би трябвало кардинално да откри пълномощията на министъра на правораздаването по линия на предварителното освобождение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и на основния прокурор при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и при дейности, които водят до уронване на престижа на правосъдната власт.

„ Явно нормата на цитираната наредба е провокирала спорно пояснение измежду членовете на Висш съдебен съвет “, означи Стоилов по отношение на гласуването, което не беше единомислещо. Той уточни, че настоящето установяване на настояването му като неприемливо води до заключението, че единствено другите членове на правосъдния съвет могат да предизвикват такава процедура, „ а това опонира на концепцията за салдото и взаимния надзор сред управляващите “.

Правосъдният министър призна, че неговият правоприемник на поста ще би трябвало да продължи интензивността по двете производства: „ Искането би трябвало да бъде поддържано от идващия министър, това ще е значим тест за тези неща, които се приказват – за задълбочаване на правосъдната промяна и отчетност на магистратите “.

Отново с по-голям небосвод е и друго предложение на правосъдното министерство – в Плана за възобновяване да влезе текст, съгласно който институциите, които с дейностите си са провокирали неоправдателни решения против България в Европейски съд по правата на човека, да заплащат по-късно от бюджетите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР