Втори ден центърът на Белград е блокиран от палатков лагер

...
Втори ден центърът на Белград е блокиран от палатков лагер
Коментари Харесай

Денонощна блокада на Белград: сърбите не искат Вучич

Втори ден центърът на Белград е блокиран от палатков лагер на несъгласните с режима на Александър Вучич и изборните резултати, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Сърбия.


В палатките се намират главно студенти, само че има и по-възрастни хора. Лагерът е разрушен на кръстовището на бул. „ Княз Милош “ и ул. „ Бирчанинова “.

За 12.30 часа локално време /13.30 часа българско/ е планувано протестиращите да потеглят към Републиканската изборна комисия.

Час преди да стартира походът към този момент се събират общественици и политици, които поддържат протестиращите и студентите.

Сърбите са недоволни от резултатите от парламентарните избори, провели се на 17 ноември, които осигуриха следващата победа на Александър Вучич. Неговата Прогресивна партия получи 46% от гласовете, до момента в който за опозиционната коалиция са дали своят вот 23,5%.

Според редица интернационалните наблюдаващи изборите са били нечестни. Партията на Вучич е разчитала на гласовете на хора, които са докарани с рейсове да гласоподават в столицата. Също по този начин президентът е задействал целия административен запас, с цел да получи преимущество пред опозицията.

В опит да се омиротвори обстановката, която се нажежи през последните дни, Републиканската комисия разгласи, че ще има наново гласоподаване в 30 секции, само че опозицията отхвърли да взе участие в този избор.

Лекарите са изключително обезпокоени от здравословното положение на опозиционната депутатка Маринка Тепич, която разгласи гладна стачка. Медиците приканват тя да бъде настанена в болница. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР