Втори ден след като станахме свидетели на природен феномен за

...
Втори ден след като станахме свидетели на природен феномен за
Коментари Харесай

ЧЕРВЕНОТО СИЯНИЕ: Експеримент на "HAARP", по време на магнитна буря, или природно бедствие

Втори ден откакто станахме очевидци на естествен феномен за нашите ширини – алено небесно зарево, в публичното пространство въпросите остават: Какво е провокирало явлението над България?
Допълнителен интерес към тематиката провокира и появилата се информация, че дружно с магнитната стихия в неделя вечерта е имало опит на известната стратегия " HAARP " – точно за проучване на полярните сияния.

Отблясъци от голям пожар, естествено злополучие или извънредно на цвят полярно зарево? Докато въпросите обикалят обществените мрежи – науката дава отговор.

" Това, което видяхме, е изрично полярно зарево – по този начин наречената " Аврора ", която се случва постоянно, когато има изригване на слънцето и потокът от заредени частици е задоволително мощен, че да успее да доближи до земята. Тогава той наелектризира въздуха и се получават ето такива светлинни сияния ", съобщи доцент Петя Трифонова, геофизик от Института по геофизика при Българска академия на науките.

Явление, всекидневно към полюсите, където частиците реагират с азота във въздуха на височина до 200 км над земната повърхнина, и небето се оцветява в зелено. Червеният цвят, който обагри българското небе в неделя вечерта обаче, се дължи на конфликт на двойно по-голяма височина – близо 400 километра над Земята.

" Аз просто не съм си и мечтала такова нещо да видя в България. За мен това е извънредно изненадващо ", добави Трифонова.

Червените светлини в неделя вечерта бяха следени освен у нас, а и в няколко европейски страни. И даже доста по-далеч в Китай.
" Видяхме алено зарево в небето – явлението продължи към половин час. И тъкмо когато взехме решение, че е завършило, сиянието внезапно стана зелено. Всички извадихме телефоните си и запаметихме момента ", описа Жанг Янжъ, екскурзиант в гр. Мохе, Китай.

Обратно у нас, дружно с доцент Трифонова ревизираме силата на магнитната стихия на 5 ноември. Която ни изяснява, че единствено извънредно мощно слънчево изригване може да докара до този естествен феномен. " Ето я най-силната степен от 5 ноември – тя е 7, сред 17 и 20 българско време " уточни Трифонова.

Седма степен по деветобална система обаче не е съображение в небето да бъде следено полярно зарево, прецизира геофизикът.
" И тогава попаднах на информация, че в това време – интервалът сред 4 и 7 ноември, се възнамерява един доста забавен опит за преструване на такива аврорални сияния ", сподели доцентът.Експериментът е дело на познатия в международен мащаб " HAARP " или в превод „ Програма за високочестотно интензивно проучване на сиянията “. Проектът е финансиран от Геофизичния институт на Съединените щати, а оборудванията, разположени в Аляска, излъчват импулси в атмосферата и провокират полярно зарево, с цел да го изследват.
" Те са написали, че 500 км. е граничното разстояние, от което това ще може да се следи ", сподели тя.

Изводите: Нито магнитната стихия, нито експертиментът на " HAARP " са задоволителни за сходно полярно зарево. Но дали наслагването на двата фактора може да докара до сходно събитие – остава въпрос без отговор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР