Втори ден продължава бунтът на енергетиците. Ресорният министър отиде на

...
Втори ден продължава бунтът на енергетиците. Ресорният министър отиде на
Коментари Харесай

Преговори на магистралата - министър отиде на място до протестиращите

Втори ден не престава протестът на енергетиците. Ресорният министър отиде на място при протестиращите, а министър председателят ги предложения на среща на следващия ден. Причина за недоволството е признатият от държавното управление проект за обективен преход.

Протестиращите и властта са разграничени от двете страни на мантинелата на Автомагистрала " Тракия “. От страната на енергийния министър има доста жандармерия той беседва с протестиращите посредством високоговорител.

Те към този момент са стотици подредени са от другата страна на мантинелата и това, което се чува най-често е въпросът за териториалните проекти, които съгласно министъра са обсъждани повече от месец.

Протестиращите го нарекоха измамник и споделиха, че те са импортирани в Брюксел на мрачно късно нощес. Освен това беше обсъждана и тематиката за обезщетенията, която ще получи всеки от работещите в енергийния бранш, в случай че напусне.

Основното, което настояват протестиращите, е, че желаят да запазят работните си места и сигурността в бранша. 

Цели фамилии се включват в митинга, като Мариана и Борислав Димитрови. Съпругата работи в " Мини Марица изток ", а мъжът ѝ- в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Имат две деца и живеят в Стара Загора, само че в случай че останат без работа, споделят, че ще изоставен града.

" Чувствам се сега, както нашите прародители са били бежанци - да си зарежеш родното място, родния град и да потеглиш в незнайна посока ", споделя Мариана Димитрова, чиновник в " Мини Марица изток ".

" Аз съм на 2500 лв. заплата чисто взимам, за какви заплати големи приказват и би трябвало да храня четиричленно семейство ", изясни Борислав Димитров, енергетик в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ".

Според предлагането на властта, в случай че напусне системата - Борислав може да получи до 90 000 лв. вкупом. Нито той, нито брачната половинка му обаче не имат вяра на обещанията. Не знаят какво друго биха могли да работят и желаят да запазят местата си, осведоми bTV.

" 15 000 души е загубата на работни места и 90 000 са непряко свързани с Марица Изток, тези фамилии остават без занаят, в случай че в този момент не се откри някакво решение - тези хора ще избягат ", счита Стоян Стоянов, ръководител на КТ " Подкрепа ".

Протестиращите отхвърлиха среща с енергийния министър, който отиде в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". След повече от три часа пред администрацията там Румен Радев подсигурява, че енергийната сигурност на страната е предпазена.

Протестиращите извикаха министъра да отиде при тях на блокадата. Засиленото наличие на полиция и жандармерия остава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg