Втори ден продължава борбата с огнената стихия край Пловдив и

...
Втори ден продължава борбата с огнената стихия край Пловдив и
Коментари Харесай

Овладян е пожарът край Хасково

Втори ден продължава битката с огнената буря край Пловдив и Хасково. Десетки огнеборци и пожарни коли са мобилизирани в гасенето. Огънят до завода за преправяне на боклуци край пловдивското село Шишманци към този момент е локализиран.

И в Хасковско пламъците все още са под надзор. Но е допустимо пожарът да се разгори по-силно в следобедните часове, когато градусите се покачат.

Опасност за хората от пожара в Хасковско няма. Около 100 души не престават да се борят със стихията към този момент второ денонощие. 8000 декара обгърнаха пламъците сред селата Брягово, Родопи и Любеново. От тях над 4000 декара са горска територия.

Все още огромна част от засегнатата от пожара в Хасковско е в пушек. Пламъците са стигнали на няколкостотин метра от къщите в село Любеново. Вчера пламъците са спрени и към село Брягово.„ В момента нещата наподобяват под надзор. Екипите са на място ”, изясни шефът на пожарната в Хасково Николай Вълчев.

Mеждувременно от локалната прокуратура оповестиха, че проверяват аргументите за огнения случай. Образувано е досъдебно произвеждане. По делото се правят процесуално-следствени дейности за изясняване на аргументите, като следва да бъде изработен оглед след цялостното локализиране на пожара, както и ще бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчни експертизи и други

От Министерството на защитата пък оповестиха, че тази заран 20 военнослужещи с 5 автомобила на поделението в Хасково са се присъединили в битката с огнената буря.

Предполага се, че тръгналият от Брягово през вчерашния ден пожар е породен от човек, а локалните хора желаят сурови санкции.

Районната прокуратура в Хасково към този момент проверява аргументите за пожара, назначени са експертизи. 

Димът, който се носи във въздуха над село Шишковци към този момент понижава и миризмата към този момент не е доста мощно. В битката с огнената буря са се присъединили 6 пожарни и 20 огнеборци.

Директорът на  пожарната комисар Николай Николов пристигна на място и успокои, че въздухът в региона не е нечист. Местните обаче вършат подписка с искане за слагане на измервателни станции и настояват, че миризмата е непоносима. Искат и по-сериозни ограничения за предварителна защита на пожари в завода.

„ Регионална инспекция за опазване на околната среда управлява въздуха, поради посоката напразно. Не са регистрирани сериозни равнища, рискови за живота и здравето на хората. Въпреки това, обръщам се към жителите – уплътнете прозорците, затворете вратите. Докато не се обърнем към вас и не ви кажем, че нещата са изцяло безвредни ”, съобщи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” комисар Николай Николов.

От пожарната не могат да се ангажират с информация по кое време огънят ще бъде сподавен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР