Втори ден от Срещите на Върха за Украйна. Лидерите на

...
Втори ден от Срещите на Върха за Украйна. Лидерите на
Коментари Харесай

Евролидерите договориха да купят газов резерв колективно

Втори ден от Срещите на Върха за Украйна. Лидерите на Евросъюза разискват тематиката със зависимостта от съветския газ и другите възможности за неговото заменяне. На днешната среща те се договориха да купят газов запас групово, както се случи с антиCOVID имунизациите, съобщи NOVA

Съединените американски щати се съгласиха да усилят доставките на синьо гориво към Европа, с цел да се ограничи пазаруването на съветска газ.

„ Тази взаимозависимост е рискова за цяла Европа и ние би трябвало да работим за тези проекти”, сподели българският министър-председател Кирил Петков.

Безпрецедентно беше присъединяване на американския президент Джо Байдън в срещата на Европа. Западът втвърдява тона против Русия. На срещата си в Брюксел водачите на седемте най-развити стопански системи и на Европейския съюз потвърдиха солидарността си с Киев. Представителите на Г-7 ще засилят съдействието си, с цел да може глобите против Русия да работят дейно. Вашингтон към този момент разгласи нова порция наказания, този път против повече от 300 съветски депутати. А след срещата на НАТО, Джо Байдън предизвести Владимир Путин да не употребява химически оръжия.

„ Ще отговорим в случай че той ги употребява. Естеството на отговора ще зависи от естеството на употребата”, сподели американският държавен глава.

Извън водачите от Г-7, Байдън имаше 3-минутни срещи единствено с водачите на 8 страни, сред които не беше България. Полша е явно привилегированият събеседник и сътрудник в този момент и американският президент ще посети страната през днешния ден и на следващия ден. Нещо повече, Джо Байдън ще бъде в град Жешов, на едвам 80 километра от границата с Украйна. Единство от двете страни на Атлантика беше демонстрирано и по време на Европейския съвет, в който се включи и Джо Байдън. Сред главните тематики бяха методите за реализиране на енергийна самостоятелност от Русия.

„ Съединените щати се ангажираха да са сътрудник, който ще създава повече полутечен природен газ, с цел да се понижат цените в Европа. Факт е, че в един безреден свят не сме сами, в един безреден свят имаме европейски и трансатлантически сътрудници. Това ни отличава от Русия, която сега в действителност е изцяло сама, изцяло изолирана”, сподели белгийският министър председател Александър Де Кро.

В план на заключителна декларация на Европейския съвет се показва, че водачите на страните членки ще работят дружно за взаимното закупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима. Председателят на Европейската комисия разгласи, че Европа няма да разреши на Русия да заобикаля глобите с концепцията заплащането за природен газ да става единствено в рубли. Теза, която се споделя от голям брой европейски столици.

„ Не мисля, че доста хора в Европа знаят по какъв начин наподобяват рублите. Никой няма да заплаща с рубли”, безапелационен беше министър-председателят на Словения.

Европейските ръководители договориха тази нощ основаване на Възстановителен фонд за Украйна и ще провеждат донорска конференция. 27-те се договориха и за интернационалните следствия, в това число от прокурора на Международния углавен съд, и за продължаващите старания за събиране на доказателства за зверствата на Русия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР