Втори ден на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на

...
Втори ден на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на
Коментари Харесай

Решението дали да започнат преговори за ЕС със Скопие и Тирана се отлага

Втори ден на срещата на върха в Брюксел. Лидерите на страните от Европейски Съюз разискват през днешния ден бюджета и многогодишната финансова рамка. След 6 часа договаряния до през нощта през вчерашния ден те не се схванаха за започването на договаряния за участие със Северна Македония и Албания.

Вижте повече от директното включване на Десислава Апостолова.

Очакванията късно нощес бяха, че вероятно през днешния ден може да има продължение на тематиката Северна Македония и Албания, само че през днешния ден стана ясно, че тя изобщо не попада в дневния ред, което значи, че решението за започване на договаряния със Скопие и Тирана се отсрочва за след 5 или 6 месеца - за идната пролет, и за хърватското председателство.

Премиерът Бойко Борисов разяснява, че това не е трагична вест, по този начин ще има време да бъдат разяснени всички неизяснени въпроси, като да вземем за пример историческите разногласия сред София и Скопие и двете комисии, които заседават, ще имат повече време. Той разяснява също по този начин, че се е чул по телефона с македонския министър председател Зоран Заев и го е посъветвал да не подава оставка.

Зоран Заев беше споделил, че в случай че Северна Македония не получи покана за започване на договаряния, ще си подаде оставката. Това би довело и до политическа рецесия в страната. Предстои в идващите часове да разберем дали Заев фактически ще подаде оставка.
Бойко Борисов, министър ръководител на България: Отчетена беше голямата работа, която сътрудниците в Северна Македония и Албания са свършили, Договорът ни за добросъседство, Преспанското съглашение, напъните в албанската правосъдна промяна. Да, има боязън от разширението, неоспорим, само че нито Берлинският развой, нито този развой е завършил нощес. Факт, че не се договорихме да има документално решение на Съвета демонстрира, че голямата част от страните са " за " тези две страни да получат своята вероятност. От друга страна нашата поддръжка те постоянно са я имали, само че пък това е едно значително време 6-7 месеца, което в двете комисии, които вземат решение противоречивите въпроси по историята, да имат време да ги завършат. Така че и в България хората да бъдат спокойни, че това присъединение или този път, който се дава на Северна Македония и Албания, няма да са в ущърб и на България.
Днес срещата на върха продължава с диалози за многогодишната финансова рамка.

Премиерът Бойко Борисов разяснява, че нощес е имал двустранна среща и с английския министър председател Борис Джонсън, с който дружно са осъдили расизма в спорта и във всичките му форми и са се разбрали, откакто завърши Брекзит, двамата да си разменят визити.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР