Втори ден институции и доброволци се борят с последиците от

...
Втори ден институции и доброволци се борят с последиците от
Коментари Харесай

Постепенно се нормализира обстановката след опустошителната буря в Русе

Втори ден институции и доброволци се борят с последствията от опустошителната стихия, която връхлетя Русе в понеделник сутринта. Няма данни за потърпевши хора, само че материалните вреди са съществени.

Постепенно ситуацията се възстановява. Към момента няма затворени улици и булеварди. Няма информация за обитаеми места без ток и вода, в резултат на бурята. Продължават възстановителните действия.

Багери, кранове и почистваща техника от ранни зори са по наводнените и кални улици в Русе. 360 общински служащи са на терен. Премахват счупените клони по кея, възвръщат пътната маркировка и неработещите светофари.

Управителят на онкологията в Русе доктор Камен Кожухарово пресмята вредите, откакто мощната стихия отнесе част от покрива на административната постройка, унищожена е и скъпа документи.

" Конструкцията е нарушена. Самата постройка е рискова към този момент. Започваме мероприятия по изнасяне на личния състав. Администрация и патоанатомична лаборатория. Ще се опитаме да я закрепим, само че съм песимистичен, тъй като тя е строена в средата на 70-те години ", съобщи доктор Камен Кожухаров.

В районната библиотека, къщата на Калиопа и Художествената изложба също има поражания. Цяло знамение е, че хранилището, в което се съхраняват над три хиляди платна на известни създатели, е останало невредимо.

" То беше като водопад, който тече от покрива, минава през първия етаж, минава в сутерена и очевидно минава в основите на постройката. Ужасно нещо ", добави Елена Великова, шеф на Русенската художествена изложба.

В доста учебни дворове също има изкоренени дървета. Родители оказват помощ при премахването им. На мястото на всяко едно унищожено дърво в града през есента ще бъде засадено ново. Русенци обаче се питат можеше ли вредите от естественото злополучие да бъдат лимитирани.

Оказва се, че два дни преди водната буря шахтите в града са били почистени.

" Всеки месец се чистят. От през вчерашния ден още веднъж се стартира почистването на тези шахти, пред тип това, че бяха запушени от доста листа, от доста клони и това ще продължи. Метеоролозите са замерили голямо количество дъжд, градушка, както и мощен вятър, който е сменял своята посока от запад на изток и назад, по този начин наречения шквал и това е довело до огромните вреди по инфраструктурата в града ", сподели още проф. Любомир Владимиров, шеф на Дирекция " Екология и превоз " в Община Русе.

Разчистването на града ще продължи най-малко още два дни. Предстои комисия да опише вредите.

От община Русе прецизираха още, че пострадалите от бурята, които ще аплайват за подкрепяне, би трябвало първо да получат уверение от Националния институт по метеорология и хидрология в града.

Вижте още в директното включване на Пламенка Тонева.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР