Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна

...
Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна
Коментари Харесай

БНТ не откри поруганото гробище в Северна Македония |

Втори ден екип на Българска национална телевизия се намира в Република Северна Македония в опит за откри има ли посягане върху два български паметни знака и военни гробища. 

Вчера от, че информацията за заличаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония се приема доста съществено и се " работи интензивно за изясняване на обстоятелствата и предприемане на съответните дейности. "

Става дума за сигнал от Фондация Македония, че костите на близо 400 български бойци, починали в Първата международна война, са изринати от две всеобщи погребения поради строителството на автомагистрала край Кавадарци.

Двата паметника край град Кавадарци на починалите български военнослужещи в Първата международна война, които се намират на километър и половина разстояние един от различен, са изцяло непокътнати, откри инспекцията на националната телевизия

Ацо Темков, гражданин на Кавадарци, е взел участие в обновяването на единия от паметниците. Пред екипа на Българска национална телевизия той съобщи, че не е виждал военни гробища.

Бившият шеф на локалния исторически музей Петар Камчев, който 37 години е бил отпред на културната институция, също сподели, че на това място са били единствено двата паметника. Гробище и той не е виждал. Помни, че през 2017 година, когато са почнали да вършат автомагистралата, са го попитали дали може да бъде изместен паметникът на Пере Тошев. Консултирали са се с тогавашната организация на българите и след тяхно единодушие, паметникът е изместен.

На този стадий обаче буди безпокойствие, че паметникът на 193-мата починали български военнослужещи е в непосредствена непосредственост до строящата се автомагистрала, която би трябвало да свърже Скопие с Прилеп, съгласно репортера на Българска национална телевизия. 

Няма никаква отбивка към него, т.е. откакто бъде пуснато придвижването по тази автомагистрала хората, които желаят да отдадат респект на починалите военнослужещи няма по какъв начин да го създадат, в случай че не се намерения и не бъдат взети ограничения.

Втория монумент се намира на 2 метра и половина от 15-метров необезопасен ров на новостроящата се автомагистрала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР