Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна

...
Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Имало ли е българско военно гробище в района на Кавадарци?

Втори ден екип на Българска национална телевизия се намира в Република Северна Македония в опит за откри има ли посягане върху два български паметни знака и военни гробища.

Двата паметника край град Кавадарци на починалите български военнослужещи в Първата международна война, които се намират на километър и половина разстояние един от различен, са изцяло непокътнати.

Остава въпросът имало ли е към тях военно гробище?

Ацо Темков, гражданин на Кавадарци е взел участие в обновяването на единия от паметниците. Пред екипа на Българска национална телевизия той съобщи, че не е виждал военни гробища.

Бившият шеф на локалния исторически музей Петар Камчев, който 37 години е бил отпред на културната институция, също сподели, че на това място е имало единствено двата паметника. Гробище и той не е виждал. Помни, че през 2017 година са преместили единствено гроба на Пере Тошев.



На този стадий обаче буди безпокойствие, че паметникът на 193-мата починали български военнослужещи е в непосредствена непосредственост до строящата се автомагистрала, която би трябвало да свърже Скопие с Прилеп.

Няма никаква отбивка към него, т.е. откакто бъде пуснато придвижването по тази автомагистрала хората, които желаят да отдадат респект на починалите военнослужещи няма по какъв начин да го създадат, в случай че не се намерения и не бъдат взети ограничения.

Колкото до втория монумент - това, което е особено за него е, че единствено на 2 метра и половина от него има 15-метров необезопасен ров на новостроящата се автомагистрала.



Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР