Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро.

Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро. ...

Арх. Бузев: Втори Аспарухов мост би струвал близо 100 млн.евро, не е непосилно за Варна.

Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро. Това не е непосилна сума за Варна, разсрочена във времето. Това заяви по време на дискусия, посветена на тенденциите на пазара за недвижими имоти днес, главният архитект на морската столица Виктор Бузев, предаде репортер на Varna24.bg.

Стана ясно, че италиански специалисти ще участват в предпроектните проучвания за изграждането на мост над Варненското езеро. 

"От година и половина работим с италианския консул и поканихме професор Миранда, специалист по темата с висящите мостове и световен лидер в изпълнението и проектирането на такива съоръжения. Той прави в момента 8 моста в Бразилия. Заедно с него направихме оглед между Звездица и Тополи", каза арх. Бузев.

Според него вторият Аспарухов мост трябва да е алтернатива на АМ "Черно море" и да преведе движението на републиканския път 1-9.

Арх. Бузев обясни, че се очаква АМ Черно море да бъде дадена на концесия и преминаването по нея да стане платено. В тази връзка главният архитект на Варна каза, че гледа с надежда към алтернативното трасе на втори Аспарухов мост.

"Аз съм оптимист за този мост. Произведенията на порф. Миранда са изключително изящни и мога да си помечтая този мост да стане като визитна картичка на Варна."

Стана ясно, че в момента текат предпроектни проучвания и едва след това ще стане ясно колко точно би струвало едно подобно съоръжение.

На този етап се проучва основата, на която съоръжението трябва да стъпи. Проучват се геоложките условия, както и всички други транспортни потоци и трасета, които това съоръжение трябва да пресече.

В това число Варненско-Белославското езеро, жп линията Варна-София, пътят Варна-Девня и връзката с него, връзката с магистралата към Бургас, не на последно място и самолетното движение.

Арх. Бузев обясни още, че проф. Миранда е дал за пример изграждането на подобно съоръжение на друго място, което е струвало около 80 000 000 евро.

"Стотина милиона евро в по-дългосрочен план за община като Варна са абсолютно реалистични", каза днес арх. Виктор Бузев.  

Източник: varna24.bg