Втори американски щат включва българския като чужд език в дипломите

...
Втори американски щат включва българския като чужд език в дипломите
Коментари Харесай

Щатът Вирджиния също включи българския език в дипломите за средно образование

Втори американски щат включва българския като непознат език в дипломите за приблизително обучение , оповестиха от Министерството на външните работи. Първи беше - Мериленд, а в този момент щатът Вирджиния.

Езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково образование (ДЕО-ИЧС) при СУ " Св. Климент Охридски ", е приет и включен в програмата " Сертификат за двуезичност " (Seal of Biliteracy) на този щат.

Решението е взето на 10 април, на изключително съвещание на Управителния съвет на Департамента по обучение във Вирджиния, извършено по молба на посолството на България във Вашингтон .

В резултат на подхванатите дейности от страна на дипломатическата ни задача преди седмица и в щата Мериленд беше приет езиковият тест по български език , провеждан от Департамента за езиково образование (ДЕО-ИЧС) при СУ " Св. Климент Охридски ".

 Българският език влиза в учебните заведения в Турция
Българският език влиза в учебните заведения в Турция

Българският език и украинският език ще могат да се учат в учебните заведения в Турция

Още тази година завършващите гимназия възпитаници във Вирджиния ще могат да положат отдалечено изпит по български език и да получат " Сертификат за двуезичност ".

Департаментът по обучение в щата ще включи директна отпратка към теста на електронната си страница в период до две седмици . Сертификат ще бъде издаван при сполучливо полагане на теста - най-малко равнище В 1.

Полученият документ ще дава и в допълнение преимущество при кандидатстване в университет. Много от висшите образователни заведения в Съединени американски щати признават потвърденото с документа двуезичие на претендента.

 Щатът Мериленд включва българския език в дипломите за приблизително обучение
Щатът Мериленд включва българския език в дипломите за приблизително обучение

Подготовката и полагането на изпита става отдалечено

Още тази година завършващите гимназия български възпитаници в Мериленд могат да положат отдалечено изпит в България и да получат Сертификат за двуезичност.

Припомняме, през 2011 година Калифорния стана първият американски щат, въвел документа. Днес той се раздава от 31 щата и Федералния окръг Колумбия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР