Втората вълна от инфекции с COVID-19 удари Европа по-силно, отколкото

...
Втората вълна от инфекции с COVID-19 удари Европа по-силно, отколкото
Коментари Харесай

Европа влиза в ролята на Фауст в сделка с дявола

Втората вълна от инфекции с COVID-19 удари Европа по-силно, в сравнение с мнозина чакаха. Надеждата за V-образно възобновяване е сменена от страха от двойна криза, което допуска, че няма да има бързо връщане към естествените бюджетни правила на Европейския съюз. По-тревожното е, че в този момент Европа се оказва принудена да одобри компромис сред две цели, като и двете са от решаващо значение за дълготрайната й жизненост като наднационален политически и стопански блок. Сега повече от всеки път задължението на Европейски Съюз за върховенството на закона е под прицел, написа за Project Syndicate Мелвин Краус, старши помощник в института Хувър на Станфордския университет.

Новините не са напълно неприятни. Благодарение на далновидни политически решения от водачите на Европейски Съюз връзките север-юг в границите на Съюза са на по-твърда основа, в сравнение с бяха в продължение на доста години. Един от признаците са немските и италианските лихвени проценти, които са на рекордно ниски равнища, което демонстрира, че позицията на Италия с еврото в този момент е постоянна. " Разпространението на безпокойството " по отношение на устойчивостта на еврото отслабна в цялата южна част на еврозоната.

Забравете политическите трудности, основани неотдавна от страните членки в Централна Европа, техните закани да наложат несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз и новия фонд за възобновяване на COVID-19. Поддържането на дълго чаканото политическо и икономическо доближаване север-юг ще бъде главният приоритет на Европейски Съюз през идващите седмици и месеци.

Докато маржа в намаляването на лихвените проценти в началото отразяваше политиките на Европейската централна банка за количествено облекчение, новият фонд за възобновяване на Европейски Съюз - наименуван Европейски Съюз от последващо потомство - ги докара до рекордно ниски равнища. Инвеститорите стопираха да продават облигациите на задлъжнелите южни страни, тъй като осъзнаха, че северните политици, изключително в Германия, са подготвени да дават нужната поддръжка (било то безплатни средства или заеми), с цел да предотвратят провал на еврото.

След оповестяването на " Европейски Съюз от последващо потомство " пристигнаха още положителни вести. През октомври първата емисия на ковид облигации на Европейската комисия, с която да се финансира програмата регистрира подадени инвеститорски предложения за над 233 милиарда евро, надалеч надхвърляйки първичните 17 милиарда евро, които се оферират. Тази пазарна реакция изпрати категоричен сигнал, че изцяло финансирана стратегия за възобновяване от 750 милиарда евро скоро ще стане действителност.

Въпреки това, Унгария и Полша слагат бъдещето на фонда под подозрение, заплашвайки да наложат несъгласие, в случай че Европейски Съюз не се откаже от настояването си, че изплащането на средства от Европейски Съюз зависи от спазването на правилата на върховенството на закона от държавите-членки. Фактът, че спредовете север-юг остават на рекордно ниски равнища, макар този нов политически звук в границите на Европейски Съюз, отразява увереността, че европейските политици ще решат нещата преди решаваща среща на върха на 10-11 декември, крайният период за подписване на бюджетна договорка преди 2021 година

Залог е премия за единение сред европейския север-юг, а изнудването е изключително евентуално, защото Унгария и Полша имат правото на несъгласие и политическата воля да го употребяват. По-важното е, че и двете държавни управления знаят, че това е може би е последният им късмет да предотвратят налагането на условия за погашение на средства от Европейски Съюз в бъдеще.

Ключовият състезател, както нормално, е немският канцлер Ангела Меркел. Сега в залеза на дългогодишното си канцлерство, Меркел няма да разреши на идващото потомство Европейски Съюз - което сигурно ще бъде съществена част от нейното завещание - да бъде унищожено. Да се слага в заплаха солидарността север-юг и новопостигнатото доближаване в еврозоната е просто прекомерно висока цена за действително опълчване против Унгария и Полша.

Разбира се, ще има нормалния политически конфликт. Унгария и Полша ще се преструват, че се ангажират с демократичните правила (които ще продължат да нарушават), а водачите на Европейски Съюз ще се преструват, че им имат вяра. И по този метод, цената на фонда за възобновяване ще коства на Европа доста повече, в сравнение с би трябвало.

И въпреки всичко, мислейки за бъдещето, търгът на облигации на Европейската комисия донесе положителни вести за ЕЦБ, която ще се възползва от резултата на връщане на постоянна фискална политика. Заемите от последващо потомство на Европейски Съюз за задлъжнели държави-членки ще лишават част от натиска върху ЕЦБ след години на парична политика, която поема всички тежки интервенции.

Според " Ройтерс " управителният съвет на ЕЦБ разисква по какъв начин би могъл " да предложи по-малко великодушна поддръжка на задлъжнелите държавни управления, когато идващия месец приготви спомагателен пакет тласъци, с цел да ги подтикне да аплайват за заеми от Европейския съюз, обвързани с продуктивни вложения ". Чрез понижаване на централната роля на количествените облекчения в поддръжка на европейската взаимност най-сетне ще сътвори от управителния съвет на ЕЦБ един по-малко противоречив орган.

Това развиване е изключително обещаващо в дълготраен проект. Безкрайните битки на ястребите и гълъбите на ЕЦБ за количествени облекчения са освен уморителни; те също по този начин подкопаха европейската взаимност във време на съветски реваншизъм, непредсказуемост на Съединени американски щати, китайска убеденост и всички проблеми, подбудени от Брекзит. На този тъмен геополитически декор обещанието на фонда за възобновяване да понижи разделянето в управителния съвет не би могло да бъде по-добре пристигнало. Не е чудно, че ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард желае политиците от Европейски Съюз да включат " Европейски Съюз от последващо потомство " като непрекъснат, а не като краткотраен политически механизъм.

Жан Моне, един от ранните бранители на европейската интеграция след Втората международна война, означи, че европейският план " постоянно върви напред през рецесия ". В този смисъл пандемията съставлява неповторима опция за прогрес в европейската интеграция, както в никакъв случай до момента. Дори в случай че нелибералните европейски популисти в Унгария и Полша наподобява още веднъж заобикалят отчетността, тяхната позиция може да бъде по-слаба в бъдеще. Европейски Съюз, който към този момент не би трябвало да се тревожи за колапса на еврото, ще има доста повече време, сила и увереност да се оправи с вътрешните си врагове.

Сближаването сред север и юг е толкоз значимо, че ще има преимущество пред гаранциите за спазването на върховенството на закона, ще следим с интерес, дали Европа влиза в ролята на Фауст в договорка с Мефистофел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР