Втората вълна на коронавируса принуди страните в цяла Европа да

...
Втората вълна на коронавируса принуди страните в цяла Европа да
Коментари Харесай

Франция в извънредно положение до февруари, драконовски мерки в Италия

Втората вълна на ковид принуди страните в цяла Европа да приложат нова серия от противоепидемични ограничения. Най-драстични ограничения през последните часове взеха държавните управления на Франция и Италия.

Националното заседание, долната камара на френския парламент, одобри довечера на първо четене законопроект за удължение на изключителното състояние в страната поради ковид до 16 февруари, предадоха Франс прес и ТАСС. Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 срещу.

Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в Париж в сряда, а окончателното му одобрение от Националното заседание най-вероятно ще бъде при започване на идващия месец.

Извънредното състояние във Франция бе възобновено с декрет преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е належащо тя да бъде облечена в закон, отбелязва Агенция Франс Прес.

Проектът планува благоприятни условия за продължение на ограничавания до 1 април. Този интервал обгръща районните и локалните избори във Франция, в случай че не бъдат отсрочени - внимателен въпрос в страната, отбелязва още Агенция Франс Прес.

Вчера броят на доказаните случая на ковид в страната надвиши 1 милион. Франция е едвам седмата страна в света, минала този предел, и втората в Европейския съюз след Испания.

Италия затваря театрите, киносалоните и спортните зали,
а заведенията за хранене и питейните заведения ще работят до 18 часа

Днес министър председателят на Италия Джузепе Конте разпореди да се вкарат спомагателни ограничавания в страната за да се овладее разпространяването на новия ковид, съобщи АНСА, представена от международните организации.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят порти спортните зали, публичните басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете.

Освен това всички обекти за публично хранене - питейни заведения, заведения за хранене и кафенета ще работят до 18 часа. Правителство желае 2 милиарда евро, които възнамерява да изплати като обезщетения на засегнатите заведения.

На една маса могат към този момент да седнат четири, а не шест души, както бе до момента. Изключения ще се вършат, когато посетителите са членове на едно семейство и живеят дружно. След 18 часа заведенията за хранене могат единствено да доставят храна по домовете. Това ограничаване не се отнася за крайпътните заведение за хранене.

Конте поучава и да се понижат до нужния най-малко напредванията на жителите.

Засега не се вкарва комендантски час на цялата територия на страната, само че той към този момент работи в редица области, измежду които е и столичната Лацио. В нея е неразрешено да се излиза след 23 часа, в случай че няма незабавна нужда.

Остават без смяна до момента въведените ограничения като носенето на маска на всички места, меренето на телесната температура, самоизолирането при заразяване или контакт със инфектиран. Засега учебните заведения остават отворени, въпреки че в доста горни класове образованието минава в онлайн режим. В университетите е въведено отдалечено образование.

В Италия от началото на октомври всеки ден се записват оптимални нараствания за денонощие на далите позитивна проба за Ковид-19. На 23 октомври този индикатор надвиши 19 000. От началото на пандемията броят на инфектираните с новия ковид е над половин милион, от които над 250 000 са излекувани, а над 37 000 са умряли от затруднения от инфекцията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР