Втората трансплантация е направена през януари. Жером Амон още се

...
Втората трансплантация е направена през януари. Жером Амон още се
Коментари Харесай

Французин е първият с две трансплантации на лице

Втората трансплантация е направена през януари. Жером Амон още се възвръща в болничното заведение "Жорж-Помпиду " в Париж, където е опериран.

Той сподели пред медиите, че се усеща добре, само че лицето му още е неподвижно и не е придобило релефа, задаван от костите. Това ще бъде реализирано последователно с имунотерапията против отхвърлянето на непознатата тъкан.

Първото трансплантирано лице на 45-годишния мъж е отстранено предходната година след признаци за отменяне поради лекуване с несъответстващ антибиотик, когато настинал. Той е останал в болница два месеца без лице, до момента в който бъде открит подобаващ донор.

Анестезиологът Бернар Шоли сподели, че е слисан от куража на пациента, който е претърпял такова тестване. Втората трансплантация, както и първата преди осем години, е направена от пластичния хирург проф. Лоран Лантиери.

"Вече знаем, че е допустимо да бъде направена втора трансплантация. Това повече не е единствено в областта на изследователската активност " - сподели проф. Лантиери.

Жером Амон е болен от неврофиброматоза вид 1, която предизвиква обезобразяващи тумори на лицето. Донорът е 22-годишен мъж, умрял на няколкостотин километра от Париж.

Първата трансплантация на разположение в света беше направена през 2005 година в Северна Франция. Оттогава на такава намеса са се подложили към 40 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР