Втората тръба на газопровода Турски поток ще минава през територията

...
Втората тръба на газопровода Турски поток ще минава през територията
Коментари Харесай

Москва обяви, че Турски поток ще мине през България, а не през Гърция

Втората тръба на газопровода " Турски поток " ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това съобщи пред публицисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в коридорите на съвещанието на руско-турската междуправителствена комисия, съобщи ТАСС.

" През България, Унгария, Сърбия. През България непосредствено ", добави министърът в отговор на въпрос за маршрута на втория газопровод.

Новак напомни, че газ през първата линия на " Турски поток " ще стартира да постъпва от 1 януари 2020 година.

С първата тръба на " Турски поток " ще се доставя вътрешният пазар на Турция, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа. " Газпром " счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за евентуални пазари. Капацитетът на всяка от двете линии е 15,75 милиарда куб. метра газ годишно.

Вестник " Комерсант " по-рано писа, че " Газпром " може да доставя газ по плана " Турски поток " на България, Унгария, Сърбия и Словакия и че компанията към този момент взе участие в процедурата за запазване на потенциал в тръбопроводите в тези страни. Материалите на газопреносните оператори на тези страни, оповестени през октомври и ноември като част от процедурата за запазване на бъдещите си мощности (отворен сезон), демонстрираха, че маршрутът за доставки до Европа по втората линия на " Турски поток " ще минава през посочените страни, отбелязва ТАСС.

Според " Комерсант ", " Булгартрансгаз " ще организира търг за запълване на предстоящ потенциал в газопроводи на входа на българската част откъм Турция и на изхода за Сърбия през декември. В същото време се оповестява, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия към този момент са провели търг, с цел да резервират нови мощности в края на октомври.

" Газпром " възнамерява да стартира доставки за България и Сърбия през " Турски поток " през 2020 година, до Унгария през 2021 година и до Словакия през втората половина на 2022 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР