Втората работна среща между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична

...
Втората работна среща между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична
Коментари Харесай

ГЕРБ и новата коалиция се разбраха да не режат от социалните разходи в бюджета

Втората работна среща сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " по тематиката за бюджета приключи с съгласие сред двете обединения, че няма да се трансформират налозите, както и обществените разноски и заплатите. По-рано през днешния ден двете обединения разговаряха в Народното събрание, където демонстрираха съгласие по опасенията и опциите за бюджета за 2023 година

 ГЕРБ и ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " демонстрираха съгласие и за бюджета

Следобед финансовите специалисти на двете политически сили организираха среща с специалисти в Министерство на финансите, само че в отсъствието на финансовия министър Росица Велкова, която по това време е взела участие в неофициалното съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН). След нея ръководителите на двата договарящи екипа по тематика финанси от страна на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " Теменужка Петкова и Асен Василев оповестиха, че има вид да понижат недостига в бюджета на 3%.

" Ще обсъдим вид, който наподобява много реален, бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничавания. Технологично това ще се случи като на първо четене бъде отритнат този бюджет с недостиг с 6,4%, след което да бъде поправен от министерството и да влезе с 3% и съответно заложени политики, които Народното събрание би приел ", сподели Василев. По думите му дефицитът ще бъде понижен посредством средствата от проекта за възобновяване и резистентност, посредством увеличение на дивидентите от държавните предприятия, посредством понижаване на издръжката на ведомствата и финансовите разноски. " Не се пипат обществени разноски, заплати и налози на този стадий ", съобщи Василев.

Така, със поръчката на двете обединения, политическите сили, които по всяка възможност ще отхвърлят бюджета на служебното държавно управление стават три, откакто по-рано през седмицата и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която дефинира препоръчаната финансовата рамка като " антисоциална ".

Теменужка Петкова добави, че, че обществените финанси на страната са в тежко положение, се били удостоверили. Тогава министърът на финансите разгласи, че всички разходни ограничения, утвърдени от 46, 47 и 48 Народно заседание биха довели до недостиг от 6.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт на начислена база за 2023 година и поради това предложи ограничения, свързани с орязване на разноските. Петкова добави, че депутатите са изискали подробна информация за приходите и разноските в бюджета, както и за опцията да бъде назначен 100% дял.

Във вторник (26 април) служебният министър председател Гълъб Донев разяснява, че внасянето в интерес на страната на 100% от облагата на държавните сдружения, само че крие съществени опасности.

 Рязане на разноски, повдигане на налози - дебатът за бюджета върви без постоянен кабинет Рязане на разноски, повдигане на налози - дебатът за бюджета върви без постоянен кабинет
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР