Втората по-трудна фаза от преговорите за излизането на Великобритания от

...
Втората по-трудна фаза от преговорите за излизането на Великобритания от
Коментари Харесай

Българското председателство ще съвпадне с най-трудната фаза от преговорите за Брекзит


Втората по-трудна фаза от договарянията за излизането на Англия от Европейския съюз ще стартира през март в разгара на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Кога и по какъв начин ще завърши никой за момента не желае да предвижда.

На срещата в Брюксел 27-те страни членки на Европейския съюз взеха решение да преминат към втората фаза на договарянията с Англия за Брекзит. „ Дойче Веле “ изяснява какви са тези етапи, какво към този момент е реализирано и какво би трябвало да се чака.

Лидерите на Евросъюза признаха, че е реализиран задоволителен напредък в договарянията с Лондон за Брекзит и взеха решение да преминат към втората фаза. На срещата на върха в Брюксел, която завърши на 15 декември, те също по този начин одобриха главните правила за тази фаза на договарянията.

Коментирайки това решение, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск означи, че то е било невероятно без „ единството на 27-те страни-членки на Европейски Съюз “ и „ градивните старания “ на английския министър председател Тереза Мей.

Както е известно, първата фаза бе отдадена на въпросите на „ развода “, втората – на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия. По гледище на Европейски Съюз, договарянията вървят постъпателно – Брюксел не е склонен да минава към идната тематика, до момента в който не бъде доближат задоволителен прогрес по отношение на миналата.
 Тереза Мей и Ангела Меркел Тереза Мей и Ангела Меркел / БГНЕС
[b]Първа фаза[b/]

Първата фаза страните посветиха на излизането на Англия от Европейски Съюз. Основната полемика се разгоря към три противоречиви въпроса: правата на жителите, Ирландия и финансовите задължения на Лондон. За координиране на тези въпроси на тях им трябваше половин година – пробивът беше реализиран в последния миг. Ако на 8 декември, страните не бяха достигнали единодушие, то последната огромна среща на Европейски Съюз, която се състоя предходната седмица, нямаше да може да вземе решение за втората фаза. А идващия конгрес на такова ниво е плануван за март 2018 година

Брюксел и Лондон се споразумяха, че правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, както и правата на английските жители, живеещи в Европейски Съюз, ще „ останат същите след Брекзит “. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разясни, че става дума преди всичко за правото на живеене, работа, обучение, обществена отбрана и събиране на разграничени фамилии.

След Брекзит границата на Европейски Съюз ще премине сред Ирландия, оставаща в състава на организацията, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Ирландия обаче не желае въвеждането на непоколебим граничен надзор със Северна Ирландия. Европейски Съюз напълно поддържа Дъблин в това. В своите задължения към Северна Ирландия, оповестени на 8 декември, Тереза Мей даде обещание да резервира Общата зона на предвижване. Това значи, че сред Северна Ирландия и Ирландия няма да има непоколебим граничен надзор.

Въпросът за паричните заплащания провокира едни от най-горещите разногласия. На 8 декември Брюксел и Лондон се договориха само за това, че Англия ще почита финансовите задължения, които е поела по време на престоя си в състава на Европейски Съюз. Също по този начин те съгласуваха методологията за определянето на крайната сума. В медиите по-рано бе обявено, че Лондон е предложил 20 милиарда евро, а Брюксел е посочил цифрата до 60 милиарда. Последно се заприказва за 40-45 милиарда евро, които Лондон би трябвало да заплати. Трябва обаче да се означи, че за момента няма никакви публични суми.

[b]Преходният период[/b]

Преди да се премине към втората фаза страните възнамеряват да съгласуват преходния интервал. Лондон предлага той да бъде двугодишен. Съгласно признатите правила в течение на този интервал във Англия ще бъде в действие правото на Евросъюза. В същото време британците няма да имат въздействие върху приемането на решения в Европейски Съюз и няма да бъдат показани в институциите на съюза.

Тереза Мей неведнъж е заявявала, че Англия ще излезе от общия пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. При това Европейски Съюз упорства, че съглашението за бъдещите връзки с Англия може да бъде дефинитивно подписано след Брекзит. По тази причина е необходим преходният интервал. Източник от немските държавни кръгове изясни пред Дъждовни води, че това е належащо, с цел да не се вкарват мита след излизането на Англия от Европейски Съюз, а по-късно при реализиране на съглашение, те още веднъж да бъдат отменяни.
 Българското председателство ще съвпадне с най-трудната фаза от договарянията за Брекзит Българското председателство ще съвпадне с най-трудната фаза от договарянията за Брекзит / БГНЕС
[b]Втора фаза[/b]

Едва след постигането на сделката за преходния интервал страните ще пристъпят към идната тематика – бъдещите връзки. До март 2018 година 27-те страни от Европейски Съюз възнамеряват да съгласуват своите проекти по този въпрос. Също по този начин те чакат и повече изясненост от Лондон. „ Англия би трябвало да каже, какво може и желае “, акцентира немският канцлер Ангела Меркел.

Лондон подаде през март 2017 година молбата за овакантяване, две години след тази дата Брекзит би трябвало да се състои. Макар 2 години да наподобяват доста време, има страхове, че страните няма да могат да се договорят за всичко. Меркел сигнализира за това, акцентирайки, че времето ни притиска.
 Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел и Доналд Туск Жан-Клод Юнкер, Ангела Меркел и Доналд Туск / БГНЕС
[b]Проблеми в Лондон[/b]

Нещата се усложняват и от ситуацията в Лондон. Така, английският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис раздразни Европейски Съюз с неотдавнашното си изявление, че постигнатите сделки са по-скоро заявки за планове, а не сериозен документ с юридическа мощ.

Реагирайки на това, Европейски Съюз включи точка, съгласно която договарянията могат да бъдат продължени единствено, в случай че към този момент поетите задължения бъдат уважавани напълно и колкото е допустимо по-бързо юридически завършени.

Правителството на Мей претърпя съществено проваляне предходната седмица в Народното събрание. Благодарение на гласовете на няколко консервативни депутати беше призната корекция. Тя планува, че, преди подписването на окончателния контракт с Европейски Съюз, той би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

След края на срещата на върха на Европейски Съюз Ангела Меркел означи, че по-трудната фаза „ към момента следва “. Доналд Туск също сподели, че „ втората фаза ще бъде по-голямо предизвикателство, в сравнение с първата “. На собствен ред Жан-Клод Юнкер обобщи упованията от договарянията по този начин: „ Мисля, че актуалните договаряния за втората фаза ще стартират през март идната година. Не мога да кажа, по кое време ще приключат “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР