Втората по големина синагога в България ще оживее като културен

...
Втората по големина синагога в България ще оживее като културен
Коментари Харесай

Превръщат видинската синагога в културен център

Втората по величина синагога в България ще оживее като културен център на името на един от най- известните художници, родени във Видин- Жул Паскин. Идеята следва и желанието на Организацията на евреите в България "Шалом ", която предходната година подари на видинската община постройката на синагогата и парцелът, върху който е издигната постройката.
С публично разискване през днешния ден бе даден старт на плана за възобновяване на синагогата като културен център.
"След доста говорене и доста упования пристигна моментът, когато слагаме началото на възобновяване на видинската синагога. Проектът на Община Видин за възобновяване на синагогата е утвърден и ние слагаме началото, като първата стъпка е точно публичното разискване и показване пред жителите на Видин на направения план ", сподели кметът на община Видин Огнян Ценков.
Проектът "Реставрация и акомодация на синагога Видин в туристически обект културен център "Жул Паскин " ще се осъществя по стратегия "Региони в напредък ", шеста предпочитана ос- "Регионален туризъм ". Освен безплатни средства се обезпечават и кредитни средства от Фонда за градско развиване, които в следствие ще бъдат възобновени посредством доходи от туристическия обект. В постройката на синагогата би трябвало да има обособени 50 квадратни метра за тържествени мероприятия и осъществяването на плана да стартира до пет години от акта на дарението- при тези условия е направено дарението, които са изпълнени, защото се планува ремонтът да бъде осъществен за две години.
Сградата на видинската синагога е на 124 години. Около една четвърт от това време е била развалина.
Отвън постройката ще бъде възобновена във допустимо най- непосредствен до истинския тип. Ще бъдат възобновени всички детайли, с цветове, оптимално близки до тези, които е имала, с меден покрив, сходен на този преди време, ще бъдат непокътнати и формите от вътрешната страна. Сградата ще бъде приспособена за потребностите на културен център. Тези нови пространства ще бъдат отделени с нови материали- стъклени преградни стени, съвременен таван, който ще повтори формата на истинския и ще възвърне истинската звучност. Заложено е ново кафене, което ще бъде отвън постройката и по никакъв метод няма да наруши нейната визия. Целта на кафенето е да основава раздвижване и да оказва помощ за осъществяването на приходите, които ще би трябвало да носи този обект. На сутерена ще има тоалетни, дребен склад. Партерът на синагогата ще съставлява многофункционална зала, която ще може да бъде употребена за най- разнообразни събития. Ще могат да се провеждат изложения, културни мероприятия, събрания, коктейли. Ще има сцена и ще могат да се вършат и концерти.
Част от горното равнище ще бъде отдадена на потребностите на организацията "Шалом ", ще има библиотека, пространства с опция за непрекъснати експозиции. Покривът на постройката ще бъде възобновен с съвременна железна структура и с новите технологии ще бъде извънредно лек и елементарен за осъществяване.
В най- скоро време би трябвало да приключат всички процедури по подписването на договорите с ръководещия орган- Министерство на регионалното развитие, и планът да започва. Кметът на Видин предвижда, че в края на 2020 - средата на 2021 година синагогата ще бъде възобновена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР