Втората пенсия трябва да може да се мести до последния

...
Втората пенсия трябва да може да се мести до последния
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Режат пенсиите с 20%?

Втората пенсия би трябвало да може да се мести до последния миг. Така хората ще могат да упражнят правото си на осведомен избор. Това съобщи пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова във връзка измененията в Кодекса за обществено обезпечаване.

„ Жените, които се пенсионират наесен, имат право до 30 юли да си трансферират парите от втория дирек в Национален осигурителен институт. Мъжете, които ще излязат в пенсия следващата година, имат право да ги трансферират 1 година преди този момент. Същото е ситуацията и за мъжете, които ще се пенсионират през 2024 година Оттам нататък периодите се усилват. Тези периоди са дълги и хората би трябвало да имат опция да си трансферират парите в последния миг, с цел да могат да си създадат сметката “, счита специалистът.

От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година прехвърлянето на парите в Национален осигурителен институт ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия. От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година ще може да се трансферират пари в Национален осигурителен институт не по-късно от 2 година преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година – не по-късно от 3 година От 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година срокът е не по-късно от 4 година, а от 2038 година се връщат петте години.

По думите на Зайкова най-прецакани са пенсионерите, които са родени през 1960 и 1964 година, тъй като при тях е най-голяма редукцията на парите. „ В момента редукцията на пенсиите не е 9%, както оповестиха публично, а 20%. Това прави към 85 лева Това е безумно, тъй като от осигурителната вноска се отчисляват единствено 5% сега. Какъв е смисълът откакто вземат единствено 5% от парите на индивида и ги прехвърляш във втория дирек, да му редуцираш главната пенсия?! Това е безумство, разяснява специалистът.

„ През 2017 година, когато имахме остатък на пари в бюджета, трябваше да се преизчислят пенсиите. Тогава щяха да се усилят сред 20% и 30%. Ако някой до този миг е вземал 300 лева, след преизчисляването щеше да получи 360 лева Щеше да има вярно систематизиране в сходство с самостоятелния принос в осигурителната система. Сега са нарушени всички правила на пенсионирането както в първия, по този начин и във втория дирек “, безапелационна е Мика Зайкова.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР