Втората офис сграда от проекта - Tower B, ще е

...
Втората офис сграда от проекта - Tower B, ще е
Коментари Харесай

Испанският Bulgaria Mall

Втората офис постройка от плана - Tower B, ще е с отдаваема повърхност от близо 16 хиляди кв.м

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Mall Sofia e продаден на полската GTC против 90 млн. евро

Това е четвъртата продажба на софийски търговски център за година. Различното е, че купувачът не е от ЮАР
27 апр 2018
Южноафриканската инвазия в моловете

Шест търговски центъра, в това число и четирите най-големи в София, ще станат благосъстоятелност на фондове от ЮАР против 1.6 милиарда лева
29 сеп 2017
Фонд от ЮАР ще има два софийски мола. Срещу 460 млн. евро

Южноафриканският NEPI след " Сердика " купува и Paradise в двете най-големи имотни покупко-продажби на българския пазар
24 сеп 2017
Южноафрикански вложител купува The Mall за 156 млн. евро

Цената, която Hyprop и сътрудникът й ще платят за комерсиалния център, е близка до контрактуваната при провалената договорка с NEPI
23 юли 2017
Над покрива на мола

Инвеститорите в Bulgaria Mall ще стартират построяването на последната му фаза - нова офисна постройка
1 апр 2016
Офис планът на годината

Кулата към мола на бул. " България " ще е най-голямата и съвсем единствената постройка висок клас, приключена през 2014 година
9 май 2014
Първият на юг

Bulgaria Mall към този момент е единствен в южната част на София, само че се задават още два съперника
23 ное 2012
Един ден в мола

Новата вълна търговски центрове в София ще се бори за свободното време на посетителите със зеленина, развлечения и нови марки
8 юли 2011
С MALLко забавяне

След повече от две години застой строителството на Bulgaria Mall стартира още веднъж
21 яну 2011 Сделките с молове през последните две години съвсем непроменяемо минават под знака на южноафриканските вложители. За столичния Bulgaria Mall обаче южната връзка постоянно е била с европейски привкус. Отворилият в края на 2012 година търговски център на едноименния софийски бул. беше построен като взаимно начинание на капиталовата компания LS Property на британеца Майлс Самърфийлд и основания в Лондон капиталов фонд с много по-испански звучащото име Salamanca Capital. Почти шест години след откриването му молът и свързаната с него офис кула Infinity Tower имат нови притежатели – и те са от Испания. Това е фондът Squircle Capital, който евентуално влиза в договорката по линия на Salamanca (виж карето).

Един от най-младите софийски молове има две особености: цялостен е с наематели, само че още е на загуба, и продължава да пораства - скоро ще има и втора офис кула. Промяната в собствеността е забавна и с друго: първи испански вложител след рецесията, в случай че имаше напор към България в имотния взрив преди 2008 година

Сделка на булеварда

От средата на септември едноличен притежател на капитала на директния вложител в плана – сдружението " Мъркюри ", е записаната в Люксембург новосъздадена компания " България бул. холдинг ". Тя се има от управлявания от испанската капиталова група Squircle Capital фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF. Двамата създатели на Squircle Capital – Хосе Каирета и Даниел Кастийо, към този момент са вписани като членове на съвета на шефовете на " Mъркюри ", а от началото на октомври Майлс Самърфийлд, който управляваше мола, публично не е част от мениджмънта му.

Цената, против която досегашните вложители се разделят с плана, не е оповестена. Сумата, която те вложиха в построяването му, е близо 150 млн. евро. Към края на 2017 година отговорностите на " Мъркюри " по банкови заеми са за малко под 232 млн. лева Финансирането идва от Уникредит Булбанк и австрийската банка в групата, против което са заложени капиталовите парцели на сдружението – комерсиалния център дружно с офис частта, които са оценени в салдото на малко над 100 млн. лева В доклада има и заеми от свързани лица за 86 млн. лева За банковия заем е маркирано, че е падежирал и неплатен, само че е в развой на предоговаряне.

Петият в редицата продажби

Bulgaria Mall е петият столичен търговски център, който сменя притежателя си в границите на към година. При първите три продажби купувачи от ЮАР получиха най-големите играчи в сегмента на софийския пазар – Paradise, The Mall и " Сердика ". С нови вложители, само че от Полша, е и Mall of Sofia, който стана благосъстоятелност на групата GTC (Globe Trade Center), позната на българския пазар с плановете си за моловете " Галерия " във Варна, Бургас и Стара Загора, всички от които към този момент са продадени.

Раздвижването на българския пазар на бизнес парцели очевидно не е останало неусетно и за вложителите в Испания, където имотният пазар последователно се възвръща и възстановява нивата си отпреди спукването на балона преди 10 години и последвалата рецесия в бранша.

" България беше и продължава да бъде атрактивен пазар за компанията дружно с по-широкия район на Балканите и с други източноевропейски страни ", разясниха за " Капитал " от Squircle Capital. " Продължаваме да търсим привлекателни благоприятни условия за вложения, в това число и в ритейл и комерсиалните недвижими парцели в България и на други пазари, които са в главния ни фокус ", показват от фонда.

Историята на комерсиалния център

" Криза " в действителност е и думата, белязала в забележителна степен развиването на плана за Bulgaria Mall. Първоначално показан още през 2006 година, комерсиалният център изначало трябваше да проработи през 2009 година, само че построяването му се забави първо поради усложнения към набирането на всички строителни разрешителни, а след това поради настъпилата икономическа рецесия, която докара до стягане на изискванията за финансиране, предлагани от банките, и охлади ентусиазма на евентуалните купувачи за офисната част от плана. Предизвикателство се оказа и намирането на строителна компания, която да се заеме с построяването, като в последна сметка за реализатор беше определена белгийската Cordeel.

Проектът, чиято комерсиална част е 34 хиляди кв.м, беше приключен и стартира работа в края на 2012 година, въпреки и в изискванията на към момента свито ползване и ниски наеми. На фона на задаващата се конкуренция от още два големи търговски центъра в южната част на София – Paradise и Sofia Ring, молът на бул. " България " заложи на дизайн, местонахождение и микс от наематели, част от които направиха дебюта си в страната точно там.

В началото на 2014 година беше отворена и 20-етажната офис кула Infinity Tower, чиято РЗП от над 22 хиляди кв. м и близо 20 хиляди кв. м отдаваема повърхност е напълно запълнена с наематели към края на 2017 година Една от първите компании, които наеха площи в постройката, беше локалният аутсорсинг колос TELUS International Europe. Офиси в Infinity Tower имат и козметичната компания Avon, търговецът на пшеница Cargill, разработчикът на игри Impreria Online и други

И още офиси

Следващият стадий от плана, чието строителство към този момент е в ход, е втората офис постройка, която най-малко за момента носи наименованието Tower B. Тя ще бъде много по-ниска – едвам до 56 м, спрямо 92-метровата Infinity Tower, само че пък ще има съвсем двойно по-голяма етажна плоча. Сградата, която по проект би трябвало да е с обща повърхност към 18 хиляди кв.м и отдаваема повърхност близо 16 хиляди кв.м, е ситуирана над комерсиалната част на мола по продължение на бул. " Тодор Каблешков ". Според финансовия доклад на " Мъркюри " за 2017 година, упованията са втората офис постройка да бъде въведена в употреба при започване на 2019 година

Идеята на досегашните вложители беше в нея да бъдат вложени към 10 млн. евро. Новите испански притежатели не разкриват детайлности към проектите си за плана – нито като цяло, нито във връзка с последната му фаза. Но тя наподобява пред довеждане докрай. И като доста многото други молове след Х години евентуално испанците ще продадат обекта. На някой, тръгнал на шопинг и податлив да пазари тогава в България. Испанските вложители

Squircle Capital е самостоятелна компания за ръководство на различни вложения, чийто главен фокус са директните дялови участия и вложенията в недвижими парцели. От сдружението разясняват за " Капитал ", че бизнесът им обгръща разнообразни страни в Европа, само че не конкретизират брой. Портфолиото включва инвестиции в хотелиерския бранш, ритейл и търговски парцели, както и вложения в инфраструктура и обичайни дялови участия, показват от фонда.

Акционери в Squircle Capital са две испански сдружения, представлявани от Хосе Кариета Риера и Даниел Кастийо Фуентес, които към този момент са вписани като членове на съвета на шефовете на " Мъркюри ". Сред плановете, по които двамата са работили, е да вземем за пример първокласният 5-звезден хотел Mandarin Oriental в Барселона.

В началото на годината Squircle Capital показа първия си жилищен план – първокласен апартаментен комплекс в каталунската столица. Според изявления в локални медии в него са вложени към 100 млн. евро, а генерираният в хода на плана дълг в даден миг е бил добит от президента на съветския петролен колос " Лукойл " Вагит Алекперов, който след това се разграничава от плана.

Сред плановете за първокласни парцели, по които Squircle Capital работи, е и този за реновирането на марината OneOcean Port Vell в Барселона, която допреди година беше благосъстоятелност на Salamanca Group. Лондонската капиталова група закупи марината през юли 2010 година и вложи над 100 млн. $ в превръщането й в дестинация за суперяхти. През септември 2017 година Salamanca разгласи, че продава плана на катарската капиталова група QInvest и на капиталов фонд, чийто бенефициарен притежател е Алекперов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР