Втората най-голяма минна компания в света Rio Tinto обяви, че

...
Втората най-голяма минна компания в света Rio Tinto обяви, че
Коментари Харесай

Rio Tinto ще отвори мината си за литий в Сърбия с година закъснение

Втората най-голяма минна компания в света Rio Tinto разгласи, че мината за литий, която създава в Сърбия, ще бъде отворена с една година по-късно от предстоящото - 2027 година Причината за отлагането е невъзможността на компанията да придобие лиценз за употреба, който е необходим, с цел да бъде стартират процесът по построяването на мината в Джадар. Без него няма да може да бъде осъществена оценка на въздействието върху околната среда. Едва по-късно може да стартира и процесът по разискване с локалното население, оповестява Financial Times.

" Ние изцяло разбираме терзанията измежду някои сръбски заинтригувани страни по отношение на въздействието върху околната среда и ще продължим да се ангажираме, с цел да демонстрираме, че сме създали решения за намаляване в проекта на плана ", обявиха от Rio в отчета си за последното тримесечие.

Джадар, която ще е една от най-големите мини за литий в света и би коствала 2.4 милиарда евро, към момента не е получила окончателното утвърждение на локалните управляващи. Очаква се това да се случи след изборите за президент и парламент, които би трябвало да се проведат през април. Партията на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич до момента е подкрепяла плана, само че се чака да подходи деликатно с въпроса по време на предизборната акция.

" Мисля, че това е решение за бъдещето и имам вяра, че би било по-умно, по-добро и по-справедливо, в случай че то бъде взето от политическите елити, които ще управляват страната през идващите четири години ", сподели Бърънабич пред Reuters. Председателят на националистическата Сръбска радикална партия (СРП) съобщи, че би бил подготвен да спре плана, макар че персоналното му предпочитание е той да бъде осъществен. " Ако СРП пристигна на власт, ние ще използваме литий и никой няма да ни спре ", сподели той пред вестник " Danas " по-рано този месец.
Реклама
Наскоро имаше всеобщи митинги в Сърбия за прекъсване на плана. Подкрепа за митинга съобщи и тенисистът Новак Джокович, който в своя обява в обществената мрежа Twitter съобщи, че " чистият въздух, вода и храна са ключът към здравето. Без него всяка дума за здравето е непотребна ". Джокович беше център на внимание в последната седмица, откакто проблеми с документи за визата му го стопираха от влизане в Австралия (най-големият пазар за Rio Tinto), с цел да взе участие на първия шампионат от Големия шлем за годината - Australian Open.
Компаниятазалага на лития, с цел да усъвършенства финансовите резултати
Rio Tinto е една от дребното минни компании в света, която свързва бъдещето си с лития. По-голямата част от съперниците й считат, че голямата наличност на метала в разнообразни краища на земята прави неговото извличане стопански нерентабилно.

Тази колебливост на останалите играчи на пазара отваря опция за трупане на облаги, стига да се реагира бързо, счита изпълнителният шеф на Rio Tinto Якуб Стаусхолм. Това изяснява и скорошното придобиване на плана за литиева мина Salar del Rincón, в провинция Салта в Аржентина. Сделката е на стойност 825 млн. $, като това е и първата сходна за компанията от 10 години. Решението да се прибегне до непосредствено придобиване, вместо да се осъществя личен план, е подбудено от компликацията на процеса по приемане на лицензи. " Докато декарбонизацията усилва търсенето на зелени метали, утвърждението на планове за рандеман става все по-трудно и по-бавно ", изясняват анализатори от Citigroup пред Financial Times.

Австралийско-британската минна компания разгласи и финансовия си доклад за последното тримесечие на 2021 година Данните за годината демонстрират, че Rio е доставила 321.6 млн. тона желязна руда, което е спад от 3% на годишна база. Това е и най-ниското равнище на доставки за последните осем години. Според компанията това е провокирано от липса на работна ръка с нужните умения, закъснение на завършването на заместващи мини и нараснал фокус върху опазването на културното завещание на туземците.
Реклама
Компанията провокира сериозен скандал в Австралия през май 2020 година, когато се разбра, че за построяването на една от мините си е унищожила свещено културно завещание в дефилето Джуукан. Монументът е бил на 46 хиляди години, а от компанията настояват, че са напреднали с споразумяване на обезщетенията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР