Втората на изборите коалиция между ПП и ДБ изпълни във

...
Втората на изборите коалиция между ПП и ДБ изпълни във
Коментари Харесай

ПП/ДБ изпълниха искането на ГЕРБ и първи предложиха кабинет. Борисов не го хареса

Втората на изборите коалиция сред Политическа партия и Демократична България извърши във вторник ултиматума на Бойко Борисов и показа състав на проектокабинет преди президентът Румен Радев да връчи мандат за сформиране на държавно управление на първата на изборшите ГЕРБ. На конференция беше разгласен съставът на възможния кабинет на обединението, ръководен от някогашния учебен министър акад. Николай Денков. В него място намира единият съпредседател на Политическа партия - Асен Василев, само че не и някогашният министър председател Кирил Петков.От изказванията на водачите на ПП-ДБ стана ясно, че ще търсят поддръжка най-вече от ГЕРБ, само че ще беседват и с останалите обединения в Народното събрание - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ. По думите на кандидат-премиера Николай Денков групировката ще търси вид за формализиране на поддръжка от страната на ГЕРБ в Народното събрание. " Това никога няма да бъде коалиция ", сподели той.

Втората на изборите коалиция сред Политическа партия и Демократична България извърши във вторник ултиматума на Бойко Борисов и показа състав на проектокабинет преди президентът Румен Радев да връчи мандат за сформиране на държавно управление на първата на изборшите ГЕРБ. На конференция беше разгласен съставът на възможния кабинет на обединението, ръководен от някогашния учебен министър акад. Николай Денков. В него място намира единият съпредседател на Политическа партия - Асен Василев, само че не и някогашният министър председател Кирил Петков.

От изказванията на водачите на ПП-ДБ стана ясно, че ще търсят поддръжка най-вече от ГЕРБ, само че ще беседват и с останалите обединения в Народното събрание - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ. По думите на кандидат-премиера Николай Денков групировката ще търси вид за формализиране на поддръжка от страната на ГЕРБ в Народното събрание. " Това никога няма да бъде коалиция ", сподели той.

Всички тези пояснения обаче станаха безпредметни към час след представянето на проектокабинета. Причината: водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който изиска авансово да види кои ще са министрите на обединението, разгласи, че съставът е политически и партията му няма да го поддържа в този тип. Борисов се изненада, че ПП/ДБ разговаряли и с други политически сили, както те самите споделиха. И откакто разгласи, че желае да види по какъв начин Денков получава поддръжка от Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия или " Възраждане ", заключи, че единствено в негово лице " смяната " има другар.
А хора на ГЕРБ?
След като ПП/ДБ оповестиха преди обяд, че няма да договарят по състава на държавното управление, което оферират, те позволиха, че въпреки всичко назначението на заместник-министри от ГЕРБ е допустимо.
Реклама
На въпрос дали ще поеме политически ангажимент, че ще извърши предизборния ангажимент да не се поддържа кабинет с мандат на ГЕРБ или " с присъединяване на ГЕРБ ", Денков не отговори съответно. Накрая обаче заключи, че най-вероятно няма да има заместник-министри от ГЕРБ, само че " в случай че пък има - ще има някакво пояснение за това ".

Очевидно обаче сходно допускане не удовлетвори Бойко Борисов, който изиска равноправно присъединяване в държавно управление с ПП/ДБ. " За нас е недопустимо, когато е строго партиен кабинет, а това е партиен кабинет, откакто в него вземат участие Асен Василев и Николай Денков, само че от друга страна- това е хубаво, тъй като носят отговорност, само че в случай че в шаблона се намерят места за водещи наши специалисти като министри, мисля, че може да се случи ", уточни още водачът на ГЕРБ.

" Поздравявам Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов за това, че не са в кабинета. Но пък единствено Асен Василев в случай че са го пуснали в кабинета, това е или огромно доверие, или огромен капан за него. Защото главните упреци бяха към него. Това е или цел да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият другар на Асен Василев мисля, че се споделя Бойко Борисов ", сподели Борисов и добави, че в случай че Василев ще е скритият министър председател, то е е по-добре напряко той да стане министър председател.

Борисов разяснява, че в случай че се намерят места за водещи специалисти на ГЕРБ като министри, " считам, че може да се случи поддръжката ".
Реклама
Лидерът на ГЕРБ сподели, че партията му няма да поддържа този състав на кабинет, в случай че бъде препоръчан с втория мандат. Борисов още един път подчертава върху възможни договаряния на ПП/ДБ с останалите парламентарни партии, като ги употребява за следващото изискване дали ще предложи кабинет или не с първия мандат, без да посочи какви съответно стъпки ще предприеме партията му.

" Слави Трифонов, Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадинов. Ако другите кажат ОК [на кабинета Денков, бел.авт.], връщаме мандата и отиваме към втория. Ако кажат не, тогава сме длъжни да използваме първия и всяка партия да покаже отговорност ", сподели той.
" Единственият вид за кабинет "
От ПП/ДБ пък считат, че предлагането им е единственият вид за кабинет. " Управленската стратегия се базира на предизборните ни обещания и търсим поддръжка по нея ", сподели при представянето на проектокабинета препоръчаният за министър председател Николай Денков. В продължение на цялата конференция ПП/ДБ говореха за държавно управление на малцинството. Но прецизираха, че разчитат на ГЕРБ за поддръжка.

Наред с това те показаха, че " не е имало никакви съвещания за имената с ГЕРБ ". На въпрос дали препоръчаният кабинет без Кирил Петков, само че с Асен Василев е в отговор на думите два дни по-рано на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ), че подобен вид е допустим, от ПП/ДБ не дадоха отговор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР