Втората коронация не е гарантирана за кралица Урсула фон дер

...
Втората коронация не е гарантирана за кралица Урсула фон дер
Коментари Харесай

Втората „коронация“ на Урсула фон дер Лайен в ЕК не е гарантирана

Втората коронация не е обезпечена за кралица Урсула фон дер Лайен. Два месеца преди изборите през юни, в Брюксел се чуват предизвестия от европейски дипломати, че ръководителят на Европейска комисия не е сигурен претендент за нов петгодишен мандат отпред на изпълнителната власт, написа Politico в собствен разбор, отдаден на бъдещите политически вероятности за Урсула фон дер Лайен и надпреварата за поста отпред на Европейската комисия.

Тя неправилно смяташе, че всичко може да й се размине. Затова някои по-малки неточности се употребяват против нея ", твърди един от чиновниците в администрацията на Европейски Съюз, който сходно на други чиновници, представени в разбора, той остава неизвестен, с цел да приказва свободно за авторитетния немски политик в брюкселския балон.

Има две съществени сили, които могат да торпилират поста на Урсула фон дер Лайен в следизборните сделки. Франция - чиито връзки с Германия са комплицирани - към момента е двусмислена по отношение на поддръжката си, евентуално с цел да издейства отстъпки. Ако премине това евентуално затруднение на противоречие от Париж, Фон дер Лайен би трябвало да се тревожи и дали ще получи удостоверение от новия образ на Европейския парламент, в който крайната десница евентуално ще бъде по-голям състезател, в сравнение с през днешния ден. На този стадий даже поддръжката на личната ѝ дясноцентристка ЕНП наподобява хладна.

След поредицата от пропуски през последните седмици, вероятността за развръзка наподобява все по-несигурна, акцентират чиновниците и дипломати на Европейски Съюз. Това е огромен поврат спрямо началото на годината, когато Фон дер Лайен изглеждаше твърда като канара.

Периодичните ѝ неточности – от " Пфайзергейт " до визитата в Израел, получават ново значение с наближаването на изборите ", разяснява Алберто Алемано, професор по право в Париж.

" Те получават темперамент ", добавя той, като изяснява, че това, до което се стига, е прекосяване към обстановка, която е по-променлива и с която се отваря кутията на Пандора.

65-годишната Урсула фон дер Лайен мъчно може да бъде победена. Тя освен заема поста в този момент, само че и нейната ЕНП изпреварва по резултати съперниците, което дава право да запазят позицията ѝ. Трудно е да се дефинира кой различен претендент има късмет да я измести, когато пристигна време водачите на Европейски Съюз да разпределят висшите длъжности в блока. Но, както акцентира един посланик от Европейски Съюз:

Тя не трябва да приема това за даденост. "

Други двама чиновници показват мартенския конгрес в Букурещ като основен миг за Фон дер Лайен.
Един основен конгрес в Букурещ
В началото на март европейските консерватори се срещнаха в румънската столица, с цел да одобрят публично някогашния немски министър на защитата за лице на акцията си за изборите за Европейски Съюз. Но някои от тях, като френският реакционер Мишел Барние, отхвърлиха да я поддържат.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който е от конкурентните либерали (но работи под управлението на Фон дер Лайен), обществено разкри, че съгласно него тя е получила незадоволителна поддръжка от личната си група в ЕНП. Либералите също са част от обединението, подкрепяща я в Европейския парламент. Въпреки че Урсула фон дер Лайен беше единственото име в бюлетината на ЕНП в Букурещ за водещ претендент и получи 400 гласа " за " и 89 " срещу " от общо 499 гласа, от този момент насам опълчването против нея пораства.

Първо, междупартийна самодейност в Европейския парламент, в която взе участие и ЕНП, оспори по правосъден път решението на Комисията да отпусне на Унгария 10 милиарда евро, които бяха замразени поради проблеми с върховенството на закона в страната. Въпросите, свързани с него, са предмет на разногласия сред Фон дер Лайен и Европейския парламент, чиито гласове са ѝ нужни за втори мандат.

Тя се сблъска и с вътрешен протест на четирима от най-хубавите си еврокомисари от социалдемократите и либералите, откакто назначи за делегат по въпросите на дребните и междинните предприятия Маркус Пипер, който принадлежи към нейната немска консервативна партия. Т.нар. спекулация " Пипергейт " се случи дни откакто Politico разкри, че Европейската прокуратура е почнала следствие на извънредно противоречивото потребление на текстови известия за договаряне закупуването на ваксини от компанията Pfizer по време на пандемията.

Междувременно, самата Урсула фон дер Лайен не бърза да стартира акцията. Назначи екипа си седмици след номинацията за водещ претендент, а изборът на началник на акцията, доверената ѝ дясна ръка Бьорн Зайберт, който до 5 април беше шеф на кабинета ѝ в Европейска комисия, докара до нови рецензии в Брюксел.

Това демонстрира, че тя може да разчита единствено на доста стеснен кръг от доверени хора. Това не е знак за доверие в нейната партия ", разяснява почитан парламентарен чиновник, поискал анонимност.

Александър Винтерщайн, основен представител на акцията на Фон дер Лайен, акцентира, че гя има двойно натоварване като ръководител и като претендент за поста.

" Урсула фон дер Лайен към този момент пътува до Гърция, Германия и Латвия в границите на акцията си, като предстоят още доста пътувания. Тя ще води усилена акция по трите си предпочитани въпроса: народна власт, разцвет и сигурност. По-специално, ще продължи да се изправя против тези, които желаят да подкопаят европейската народна власт, както извън, по този начин и вътре в Европа. На тези избори залогът е доста огромен ", добавя той.
„ Хилавата херцогиня “
Два месеца преди изборите Урсула фон дер Лайен има време да промени настройките, да вземем за пример като изтъкне своето завещание.Тя се трансформира в най-мощния ръководител на Комисията след Жак Делор, като вкара незабавни ограничения за отбрана на Европа по време на пандемията, а по-късно и на войната в Украйна.Сега Германия няма различен избор, с изключение на да поддържа някогашния си министър на защитата за втори мандат, макар че нейната партия не е част от ръководещата коалиция.

Френският президент Еманюел Макрон обаче - който беше от основно значение за назначението ѝ на поста през 2019 година - изрази нееднозначна поддръжка, което наподобява като типичен властови ход, целящ да има допустимо най-вече лостове за въздействие.

Французите не желаят Урсула да върви по червен килим с цветя на Европейския съвет през юни. Идеята за немски ръководител, който може да прави каквото си изиска през втория си мандат, е призрачен сън за тях ", разяснява посланик от Европейски Съюз.

Подкрепата на Макрон е от основно значение за Фон дер Лайен. За да завоюва втори мандат, тя ще би трябвало да убеди квалифицирано болшинство от водачите на Европейски Съюз на масата на Европейския съвет да я поддържат. Макар че евентуално ще получи кимване от 12-те европейски консервативни водачи, следва да забележим какъв брой поддръжка може да събере отвън своята партия.

Унгария и Словакия са мощно сериозни към политиките на Европейска комисия, до момента в който испанският министър председател Педро Санчес нееднократно е влизал в несъгласия по отношение на войната сред Израел и Хамас. Решителната поддръжка на Фон дер Лайен за Израел провокира ответна реакция от Испания, Ирландия, Белгия и гласове от цялата европейска левица. Потенциално съдбовното предизвикателство обаче се обрисува да бъде Европейският парламент.

През 2019 година тя беше сложена на поста с поддръжката на самоопределящите се като проевропейски партии в Европейски Съюз: консервативната ЕНП, социалистите и демократичната група " Обновление ". Това ѝ донесе малко болшинство: 383 гласа, малко над минимума от 374 гласа. С повишаването на крайната десница в Европа Фон дер Лайен може да се бори да повтори тази победа. От 10 юни тя би трябвало да стартира да ухажва новоизбраните депутати, с цел да си обезпечи техните гласове.

Тя ще бъде обект на голям напън от страна на законодателите, с цел да завоюва тяхната поддръжка ", разяснява втори чиновник на Европейски Съюз.

" Това рискува да ограничи опциите за маневри по време на втория мандат и даже да я трансформира в " хилава " херцогиня ", счита трети чиновник на Европейски Съюз.

Междувременно нейните критици започнаха да издигат други имена за ръководител на Европейската комисия. Някои са от самата партия ЕНП, която ще има болшинство в Европарламента, като да вземем за пример актуалният ръководител Роберта Мецола или хърватският министър-председател Андрей Пленкович.

Ще влезем в полемика за най-високия пост. Дали Урсула ще бъде там най-после, е напълно обособен въпрос ", уверен е първият чиновник на Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР