Втората година продължава влиянието на пандемията върху всеки аспект на

...
Втората година продължава влиянието на пандемията върху всеки аспект на
Коментари Харесай

"Вълнолом" е дума на годината в Германия

Втората година продължава въздействието на пандемията върху всеки аспект на живота, в това число на немския език. Обществото за немски език дефинира Wellenbrecher ( " вълнолом " ) за Думата на годината в Германия, откакто тя бе всеобщо употребена да разказва опитите за прекъсване на " вълните " от болест.

Въпреки имунизирането страната е сега в четвъртата вълна от пандемията и с нови и нови ограничавания управляващите се надяват да изградят следващия " вълнолом ", разяснява организация ДПА.

С пандемията са свързани и 7 от 10-те подбрани думи, изяснява шефът на организацията Андреа-Ева Евелс. " Бустер " се употребява, както е на британски, " наложително имунизиране " (Impfpflicht) и " локдаун за децата " (Lockdown-Kinder) са три от тях.

Журито от експерти сортира думи с изключително мощен лингвистичен резултат върху политически, икономическия и публичния живот в Германия. Според тях втората по значимост е SolidAHRitaet - игра на думи за взаимност след разрушителните наводнения в долината Ар (Ahr) в Западна Германия през лятото.

Под номер пет е " светофарни партии " (Ampelparteien) - малко название на трите партии, съставили новата червено-жълто-зелена държавна коалиция.

Обществото за немски език избира Дума на годината от 1977 година насам. Те се събират от разнообразни медии и информация, подавана от разнообразни места. Тази година предложенията бяха над 2250, като повече от 700 от тях бяха свързани с ковид.

Ето какъв е бил изборът на Дума за годината през ХХI век:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР