Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца

...
Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца
Коментари Харесай

МЗ препоръчва втори бустер срещу COVID-19 при лица над 18 г.

Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина.

Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19 при всички лица на и над 18 година, които желаят. Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за следните категории лица на и над 18 година:
Имунокомпрометирани; Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; Пациенти на хронична диализа; Пациенти с онкохематологични заболявания; Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19; Възрастни хора на и над 65 г.ВИЖТЕ СЪЩО:
Становището на Експертния съвет е по отношение на рекомендацията на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19.
ВИЖТЕ СЪЩО:
Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен указател – част от Националната здравно-информационна система – ще разрешава въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като жителите ще получават и документ за имунизацията . „ Информационно обслужване “ АД към този момент работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4. Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго. /БГНЕС
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР