Втора седмица продължават невижданите наводнения в южната част на Сибир

...
Втора седмица продължават невижданите наводнения в южната част на Сибир
Коментари Харесай

Втора седмица продължават невиждани наводнения в Сибир

Втора седмица не престават невижданите наводнения в южната част на Сибир и в частност в обширни райони на Иркутска област.

Oт пресслужбата на Министерството на изключителните обстановки в района на Иркутск оповестиха, че броят на жертвите от наводненията е повишен до 23 души. Понастоящем има 8 изчезнали лица - по-рано беше обявено, че 2 от 10 изчезнали лица са открити живи, показва dir.bg.

Броят на потърпевшите все още по публични данни набъбна до 442 души, само че от началото на наводнението в района 3,212 души са се обърнали към управляващите.

На 8 юли равнището на водите на реките Ока, Белая, Иркут и Китой се усили с още 15-60 cm. към така и така невижданите равнища за това време на годината.

В региона на Иркутск от 27 юни е въведено бедствено състояние.

Наводненията в района започнаха на 25 юни вследствие на значителни превалявания.

От крайбрежията си излязоха левите притоци на реките Ангара - Бирюса, Уда, Чун, Оя и Ока.

Наводненията засегнаха 10 900 къщи и повече от 11 хиляди имота в 110 обитаеми места.

Регионът е счупил върха за количеството на преваляванията.

Според съветски метеоролози, сходна синоптична конюнктура е изцяло без казус в историята на наблюденията и се дължи на засрещането на три вида въздушни маси - нещо прекомерно рядко, единствено по себе си. Макар и рядка, ситуацията не би била неповторима, в случай че не беше нейната стационарност: тя продължава към този момент над 10 дни.

Трите въздушни маси, които я предизвикват са арктичен въздух от Северния Ледовит океан, която, за разлика от зимния си вид, носи повече влага.

Вторият извършител на бедствието е гореща тропична маса от Средна Азия,a най-важният и най-уникален трети провинен, са проникналите толкоз във вътрешността в континента доста топли и влажни тихоокеански мусонни въздушни маси. По това време на годината последните безусловно са " подгизнали " от влага и срещата им с другите антагонисти водят до изумителните количества дъжд над еднакъв, въпреки великански (с размер, съпоставим с половин Европа) регион.

Подобно събитие не би било допустимо без климатичните промени, които към този момент единствено върли конспиролози и хора без задоволително информация (меко казано), отхвърлят. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР