Втора седмица клиники по детски болести в страната са пълни

...
Втора седмица клиники по детски болести в страната са пълни
Коментари Харесай

RS-вирус препълва детските отделения втора седмица

Втора седмица клиники по детски заболявания в страната са цялостни и под напън поради вълната от респираторни болести.
Прочетете още
В Клиниката по детски заболявания в Александровска болница в София 30-те кревати, планувани за дребни пациенти, са заети. На 40 дни е най-младият пациент, който е с бронхиолит със подозрение за RS-вирус. По думите на лекари всяко второ дете за обзор е с вирусна зараза.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха за bTV, че една трета от изследваните проби са точно с RS-вирус (респираторния синцитиален вирус). Той протича по-тежко при децата, води до бронхилит и пневмония. При него доминира заразяването от предмети.

3-годишната Ния развива бронхиолит, който съгласно лекарите е в начална фаза на пневмония. Приета е по неотложност.

„ От няколко дни е със признаци на температура, кашлица, хрема и от през днешния ден към този момент сме в болница. Ходи на детска градина от няколко месеца, допускаме, че там се е заразила “, разяснява нейната майка Людмила Ковачева

Лекарите виждат по-голяма периодичност на пневмониите, бронхиолитите, бактериалните инфекции и на RS-вируса.

„ RS-вирусът визира основно кърмачетата, лекуването продължава по-дълго време, разяснява. Има конвулсия на белия дроб, откъдето има усложнение при издишването и се чува един звук като свирене “, разяснява Ивайло Николов, експерт в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ ``Александровска``.

Почти цялостни са и детските отделения в Бургас. Регистрираните с остри респираторни болести са се нараснали с 50 за седмица.

„ Краткият инкубационен интервал стартира с неразположение в носоглътката, болки в гърлото, хрема, температура и по-късно бързо следва затруднения към ларингити и пневмонии “, разяснява доктор Хрипсиме Каспарян, завеждащ Второ детско поделение в УМБАЛ – Бургас.

„ В момента циркулират респираторни вируси, най-силно респираторно синцитиалния вирус, само че се потвърждават грипни вируси, парагрипни вируси, аденовируси, риновируси, т.е. нормалните за сезона “, показва проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория НРЛ ``Грип и ОРЗ " в НЦЗПБ.

Заради бързите затруднения педиатрите поучават при признаци незабавно да се потърси персоналният доктор.

Въпреки съвсем цялостните детски отделения, лекарите успокояват, че има потенциал и тежко заболели деца не се  връщат.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР