Втора механизирана бригада чества днес 23 години от създаването си.

...
Втора механизирана бригада чества днес 23 години от създаването си.
Коментари Харесай

Наградиха 37 военнослужещи за празника на бригадата в Стара Загора

Втора механизирана бригада празнува през днешния ден 23 години от основаването си. Тя е директен правоприемник и последовател на бойната популярност и традициите на Осма пехотна Тунджанска дивизия – една от най-славните български дивизии, взела участие в четири войни за самостоятелност на България. Дислоцирана е в четири гарнизона, които са в административни центрове на областите Стара Загора, Ямбол, Хасково и Плевен.  

Гости на празника бяха: генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на защитата, бригаден военачалник Николай Караиванов, зам.-началник на Сухопътни войски, бригаден военачалник Аристидис Илиополос, пълководец на бригада Югоизточна Европа, висши военни, някогашни командири на бригадата. Тук бяха и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, зам. регионалните шефове Димитър Драчев и Стоян Стоянов, представители на локалната и държавната власт от Ямбол, Хасково и Плевен.  

Празникът стартира с поднасяне на венец пред паметника на починалите в борбата край Пирот през 1885 година, който е повдигнат през 1893 година от офицери и сержанти от 12-ти пехотен полк в двора на щаба на бригадата.  



На стадиона в региона бе извършено тържествено строяване за празника на бригадата. „ Уверен съм, че и отсега нататък ще работите за одобряване престижа на Втора механизирана бригада и на българската войска. Желая Ви здраве, сили и воля, с цел да изпълнявате воинския си дълг към народ и татковина “, сподели в словото си бригаден военачалник Стоян Шопов, пълководец на бригадата. Той напомни, че тя е правоприемник на герои и следва стъпките им в днешно време. Похвали състава, че е изпълнявал безупречно всички сложени задания.  

Празничен водосвет отслужиха архимандрит Богослов и свещеници от Старозагорската митрополия. Бяха прочетени заповеди на министъра на защитата, началника на защитата, командира на Сухопътните войски и командира на бригадата, с които за добра работа бяха наградени общо 37 военнослужещи и цивилни чиновници.  

По мотив празника през вчерашния ден във военно формирование 48430 – Стара Загора /ул. „ Хан Аспарух ” №29, до пивоварен цех „ Загорка ”/ бе извършен показ на въоръжение, техника и екипировка от военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада – гарнизон Стара Загора. 

Бе показан и театър с въоръжение от военнослужещи от военно формирование 52740 – Хасково от състава на Втора механизирана бригада.

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР