Втора линия за резервно електрозахранване е била повторно свързана към

...
Втора линия за резервно електрозахранване е била повторно свързана към
Коментари Харесай

Вторият резервен електропровод отново е свързан към Запорожката АЕЦ с цел правилно охлаждане

Втора линия за аварийно електрозахранване е била наново обвързвана към атомната електроцентрала " Запорожия ", което оказва помощ в напъните да се подсигурява вярното изстудяване на нуклеарното ядро. Това заяви в понеделник Международната организация за атомна сила (МААЕ) .

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Дейността в нея беше прекратена в неделя, откакто дни по-рано излезе на МААЕ, в който обстановката в централата беше избрана като " неудържима ", а организацията прикани за основаване на зона на сигурност в региона.

В неделя беше спряна връзката сред шестия реактор на централата и електрическата мрежа на Украйна, като организацията заяви, че следва последователното му изстудяване. Агенцията заяви, че реакторът е „ влезнал в положение на студено прекъсване като петте други реактора на оборудването “.

В изказването на МААЕ от 12 септември се споделя, че повторното свързване на втората линия разрешава на оператора да резервира една линия в запас, до момента в който другата обезпечава на централата външно електричество, належащо за изстудяване на реактора и други съществени функционалности за сигурност.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели на конференция във Виена във вторник, че и четирите основни захранващи линии към момента са прекратени и централата не доставя никакво зареждане към мрежата.

По негови думи обстановката в завода остава " рискова " и възобнови апелите си за основаване на зона за сигурност към завода. Гроси сподели по-рано, че Киев и Москва са посочили " признаци, че са заинтригувани " от основаването на зона за сигурност.

„ Това, от което в действителност се нуждаем, е Украйна и Русия да се спогодят за доста елементарен принцип да не нападат или да не обстрелват централата “, сподели Гроси пред публицисти. И двете страни се ангажират с МААЕ и задават доста въпроси по отношение на концепцията, показана от нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации за основаване на зона за сигурност, сподели Гроси.

Целта на препоръчаната зона е да предотврати военни действия като обстрел, който е развалил електропроводите на централата и е заплашил нейната сигурност, посочи Гроси.

Русия пое контрола над атомната електроцентрала, малко откакто съветският президент Владимир Путин стартира непровокираната инвазия на страната си в Украйна на 24 февруари. Украинските оператори на централата останаха на място, с цел да я ръководят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР