Втора лабораторна проба в специализирана лаборатория в София е потвърдила

...
Втора лабораторна проба в специализирана лаборатория в София е потвърдила
Коментари Харесай

Втората лабораторна проба потвърди: Няма морбили във Варна!

Втора лабораторна проба в профилирана лаборатория в София е удостоверила заключението, че не се касае за морбили при 40-годишната пациентка от Варна, настанена преди време в Инфекциозна клиника към УМБАЛ " Св. Марина ". Все още обаче формален документ в здравната ревизия не е дошъл. Това заяви за Varna24.bg   шефът на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ доктор Янка Драганова. 

Експертът добави, че имунизациите срещу морбили за лица над 18 години, през днешния ден ще бъдат доставени в аптечен склад в София и оттова разпределени и за Варна. Д-р Драганова още веднъж акцентира, че за всички лица до 18-годишна възраст има обезпечени ваксини, както при джипитата, по този начин и в РЗИ. Те са към 3000 и са изцяло задоволително, с цел да бъде осъществена имунизацията на децата. Ваксините се обезпечават от Министерство на здравеопазването и са безвъзмездни. 

В момента тече инспекция по детските градини и в случай че бъде открит случай, при който е признато неимунизирано дете без съществени здравословни аргументи за това, ще бъдат наложени наказания на шефовете. 

Глобявани ще бъдат и персонални лекари, които не са ваксинирали пациентите си до 18 години в период, добави доктор Драганова.   

Припомняме, че към 5 март общо случаите на морбили в страната са 55, 41 от тях - клинично потвърдени. 

Териториално са наранени пет области в страната: Благоевград – 48 болни, София-град – 8 болни, София-област – 8 болни, Бургас – 1 болен и Пловдив – 1 болен.

При 14 от случаите става дума за деца под 1 година, 29 от заболелите са във възрастовата група 1-4 година; 9 случая във възрастовата група 5-9 година; 2 случая във възрастовата група 10-14 година; 4 случая във възрастовата група 15-19 години и един случай във възрастовата група 20-24 години, и още - 3 случая във възрастовата група 25-29 години, 3 случая във възрастовата група 35-39 години и един във възрастовата група над 40 години.

74% от заболелите са без извършена имунизация или без данни за извършени имунизации. 37 лица са без имунизации против болестта, от тях 35 са деца, като 16 от тях не са ваксинирани заради ненавършена имунизационна възраст; 12 лица са без данни за извършени имунизации против морбили. Всички контактни лица са издирени.

Министерство на здравеопазването напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили. Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР