Втора жена е арестувана в иранската столица Техеран заради протест

...
Втора жена е арестувана в иранската столица Техеран заради протест
Коментари Харесай

Втора жена арестувана в Техеран заради протест срещу хиджаба

Втора жена е задържана в иранската столица Техеран поради митинг против наложителните правила за носене на хиджаб, написа " Гардиън ".

Жената смъкна ислямската одежда и я закачи на дърво като митинг против рестриктивните мерки.

Преди към месец друга жена стачкува против наложителните правила дамите да са покрити от главата до петите на обществени места.

И двата митинга са извършени на едно и също място - улица Enghelab в центъра на иранската столица.

Another woman protested against the obligatory headscarf in Iran on Monday, she and another lady were arrested witnesses tell me. Source: @vahidonline on Telegram pic.twitter.com/6AmTUWCFoF
— Thomas Erdbrink (@ThomasErdbrink) January 29, 2018

Демонстрацията на 31-годишната Вида Мовахед преди месец съответства с вълната митинги , която заля цялата страна в края на декември и началото на януари. Въпреки че не са свързани, дейностите на Мовахед въплъщават стремежите на придвижване от млади иранци да се опълчи на неналичието на обществени и политически свободи.

Много иранци, в това число и мъже, трансформираха профилните си фотоси в обществените мрежи в поддръжка на съпротивата на Мовахед. Те също по този начин разпространиха хаштага " момичето на улица Enghelab ".

Мовахед беше задържана за малко.

Самоличността на втората жена не се оповестява, само че сътрудник на " Ню Йорк таймс " в Техеран осведоми, че дамата е арестувана.

От революцията през 1979 година иранските закони задължават дамите да носят хиджаб . Въпреки страха от репресии, милиони дами в Ислямската република нарушават рестриктивните мерки ежедневно.

Все повече дами, изключително в Техеран, отхвърлят да носят хиджаб, до момента в който карат колите си, защото колата я преглеждат като персонално пространство, където могат да се обличат по-свободно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР