Втора грешна стъпка за мъжкия национален отбор на България на

...
Втора грешна стъпка за мъжкия национален отбор на България на
Коментари Харесай

Втора грешка за България на ЕвроВолей 2023

Втора неверна стъпка за мъжкия народен тим на България на Европейското състезание, на което страната ни е съдомакин. „ Трикольорите “ изгубиха четвъртия си мач във Варна против Хърватия с 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 21:25).

Пред още веднъж изпълнените до последното място трибуни на зала „ Конгресна “ на Двореца на културата и спорта нашите бяха преобладаващи единствено през първия гейм. Пламенната поддръжка не оказа помощ да повторим резултатите от предходните два дуела с Украйна и Финландия. Все още класирането ни на осминафинал не е изцяло несъмнено, а в последния дуел във вторник срещаме водача Словения. С триумфа хърватите ни изместиха от второто място във краткотрайното класиране.

 Снимка: cev.eu

Младата ни звезда Алекс Николов означи първата точка в мача. И застана на началния удар. При офанзивата хърватите сбъркаха и поведохме с 2:0. В дългото трето разиграване Алекс Грозданов осъществя третата българска точка с обсада. Препълнената зала искаше да вижда тъкмо такава игра – безапелационна и мощна. Резултатът набъбна до 5:1. Две осъществявания на Мартин Атанасов взривиха трибуните. Нашият №4 направи и ас за 8:3. Хърватите върнаха четири точки, с цел да заплетят ранната конспирация. Николов се погрижи неприятната серия да спре и резултатът стана 9:7.

Хърватите изравниха за първи път резултата при 12:12. Цветан Соколов още веднъж направи задатъка ни по-голям – 15:13. Мачът стартира да върви точка за точка, а с доближаване на края на гейма напрежението се покачваше. Трибуните правеха всичко допустимо България да е на крилата на еуфорията. В тези моменти най-хубавите изпълнители бяха Атанасов и Соколов. А Николов ни донесе първия геймбол при 24:21. Хърватите го избавиха, само че към този момент бяхме в още по-изгодна позиция на техен начален удар. Победата в гейма пристигна след неточност на противника от сервис – 25:22.

 Снимка: cev.eu

Втората част стартира с ас на Николов. Бързо преднината ни стана 3:1, само че изненадващо за публиката Хърватия освен изравни, само че дръпна с 8:3. Изведнъж играта ни просто спря. Чак тогава се намеси Атанасов, с цел да създадем четвърта точка. Отлична отбрана на Теодор Салпаров и офанзива от невероятно състояние на Соколов ни върнаха самочувствието. Само че две хърватски точки, едната от ас, възвърнаха пасива ни до 5:10.

 Снимка: cev.eu

Геймът стартира да се развива неприятно. При 14:8 за Хърватия треньорът ни Пламен Константинов изиска първо спиране. За страдание беше късно да се върнем в гейма. Резултатът стана 20:10 за Хърватия и към този момент мислите бяха ориентирани съм третата част. Логично на терена влязоха няколко запаси, с цел да могат титулярите да вземат глътка въздух. Хърватите изравниха с резултат 25:16.

 Снимка: cev.eu

И третият гейм стартира с българска точка, направена от Атанасов. Последва и втора след офанзива в навън на Хърватия. Съперникът обаче изравни – 2:2. Мощен Соколов ни даде задатък от 4:2. Началните удари на капитана бяха толкоз сложни за Хърватия, че точките се заредиха – 5:2. Подобно на предходния гейм не успяхме да използваме еуфорията и резултатът бе подравнен. Хърватия поведе за първи път със 7:6.От този миг и за дълго геймът вървеше точка за точка, като равенствата се редяха. Никой не взимаше даже нежна преднина. Така беше до 19:19, когато с ас противникът направи 21:19. Последва и сполучлива обсада, която внезапно наклони гейма към Хърватия. Още един ас на противника и резултатът стана безнадежден – 23:19. Спасихме два следващи геймбола и намалихме до 22:24. При третия обаче Хърватия съумя – 25:22.

 Снимка: cev.eu

Съперникът означи първата точка на четвъртата част, а Атанасов незабавно изравни. Първият пробив бе за Хърватия – 4:2. Резултатът набъбна до 7:4 и след това до 9:5. Пламен Константинов изиска спиране, с цел да обърне събитията на корта. Таймаутът обаче не оказа помощ и хърватите дръпнаха с 12:6. Събитията станаха още по-притеснителни при резултат 16:9. Като същински капитан Соколов взе диригентската палка и с начален удар докара пасива ни до 13:16. Трябваше ни още една сходна серия, с цел да останем в мача. Това обаче не се случваше. Хърватите още веднъж натрупаха актив – 19:14.

 Снимка: cev.eu

Публиката изригна с мощно „ Българи юнаци “, когато намалихме намалихме до 19:22. Надеждата още беше жива. Единична обсада на Соколов взриви трибуните. Още бяхме в мача. И отново! И отново обсада на Соколов! Резултатът стана единствено 22:21 за противника. Жалко – началният удар на Илия Петков излезе в навън. Последва още една хърватска точка, която провокира мачбол – 24:21. Това беше и краят – Хърватия ни победи с 3:1.

 Снимка: cev.eu

В понеделник България почива.

Мачовете в групата са Украйна – Финландия и Хърватия – Словения. Във вторник ние играем със словенците, а преди този момент е дуелът Испания – Украйна. С тези срещи ще бъде несъмнено и крайното класиране.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР