Втора голяма сделка в млечната индустрия в страната скоро ще

...
Втора голяма сделка в млечната индустрия в страната скоро ще
Коментари Харесай

Втора млечна сделка създава новия №2 в сектора

Втора огромна договорка в млечната промишленост в страната скоро ще бъде реалност. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за концентрацията сред сдруженията „ Шрайбер Фуудс България “ и „ ДЖЕЙ ЕМ ДЖЕЙ Индъстрийс “. В началото на 2023 година регулаторът позволи сливането сред две млекопреработващи предприятия с гръцки притежатели – сливенската „ Тирбул “ получи утвърждение да купи пловдивската „ Обединена млечна компания “ (ОМК).

„ ДЖЕЙ ЕМ ДЖЕЙ Индъстрийс “ е компания профилирана в търговията с млечни артикули. Собственик на нейният капитал е ливанецът Джозеф Джабра. Името на Джабра е добре познато в млечния бранш. Той има фабриката „ Ем Джей Дериз “ в Карлово, в която се създават млечни артикули (основно сирена) под марката „ Мое Твое Наше “ („ Карловско “ – до 2021 г.). По-голяма част от продукцията на сдружението се осъществя в чужбина – в Германия, Англия, Швеция, Дубай, Ливан, Ирак, Саудитска Арабия, даже за далечните Съединени американски щати, Канада и Нова Зеландия и екзотичния Кот Д “Ивоар. Компанията създава личните марки на редица интернационалните вериги и огромни местни хипермаркети.

Продаваното сдружение „ Шрайбер Фуудс България “ е водач в производството на частни марки на свежи млечни артикули – млека, сирена, млечни плодови питиета и други

Стартирало е активността си в България от 30 януари 2014 година посредством закупуване на индустриалните мощности на „ Данон Сердика “ АД в София, като го е оборудвало с нови, съвременни индустриални технологии. Дружеството създава необятна гама от млечни артикули (прясно мляко, кисело мляко, ароматизирано десертно кисело мляко, млечно-кисели питиета (айрян) и рехидратираща немлечна напитка с плодов вкус) и се е утвърдила като един от най-големите производители на тези артикули в България.

Производствените мощности на „ Шрайбер “ се намират напълно в България, на територията на град София. Продуктите се осъществят главно на българските пазари.

Продаваното сдружение не има лични марки, а създава продуктите си за възложители под техните марки. По силата на контракти и съглашения, клиентите на „ Шрайбер Фуудс България “ разпореждат на сдружението да създаде избрани артикули, като ги опакова и етикетира със съответните марки, благосъстоятелност на възложителя.

Целта на договорката е да се разшири портфолиото от предлагани артикули на групата на придобиващото сдружение. Това значи, че към сирената, в които „ ДЖЕЙ ЕМ ДЖЕЙ Индъстрийс “ е профилирана ще бъдат добавени и разнообразни типове млека.

След приключването на седлката придобиваното сдружение ще се отдръпна от локалния пазар, само че ще резервира главните за групата Шрайбер пазари в Западна Европа, прецизира money.bg.

Джозеф Джабра е в България от декември 1991 година В началото бизнесът му е обвързван главно с търговия – с кафе, сладки произведения и други, само че след това се насочва към млекопреработка. С компанията си MJ Pack основава джойнт венчър с немската Meggle за произвеждане на млечни артикули, главно сметана. През юли 2006 година Джабра изкупува дяловете на немския си сътрудник, преименува сдружението на „ Май Дей “ и постанова едноименната марка на българския пазар.

Американската компания Schreiber Foods влезе в страната преди 10 години, когато френската група Danone в пакетна договорка й трансферира индустриалните си мощности в България, Чехия и Португалия. Тогава Danone резервира марките си и остана на пазара, само че се раздели с индустриалния си актив в София. Френският тръст Danone пък беше измежду първите задгранични вложители в България, като преди съвсем 30 години направи смесено сдружение с държавната тогава „ Млечна индустрия “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР