Втора доживотна присъда получи Божидар Атанасов, свързан с убийствата на

...
Втора доживотна присъда получи Божидар Атанасов, свързан с убийствата на
Коментари Харесай

ВКС отсече: Втора доживотна присъда за Божо от Кючука, този ...

Втора доживотна присъда получи Божидар Атанасов, обвързван с убийствата на митничаря Георги Дребчев и Оги Лудия. Върховниите магистрати потвърдиха решението на сътрудниците си от Пловдив по отношение на разстрела на Огнян Харизанов, по прякор Оги Лудия, през 2007 година. Делото бе формирано след тъжби на убиеца, на гражданските ищци и частните обвинители.

Припомняме, че убийството стана малко преди среднощ на 17 август 2007 година във вилата на Харизанов в Родопите., в региона на местността Чернатица. Там той се забавлява с компания.

В същото време убиецът Божидар Атанасов бил пуснат в двудневен домакински отпуск от затворническото общежитие „ Хеброс”, където изтърпявал присъда. Във съдбовния ден той сграбчил пушката си и отишъл на технопарти на хижа „ Родопски партизанин “ над село Храбрино. Според държавното обвиняване след 23.00 часа той напуснал въпросната хижа и тръгнал с кола към местността Чернатица, където Оги и компания вдигали тостове. Атанасов оставил колата на известно разстояние и се доближил до вилата на Харизанов, който бил с околните си на терасата. Когато домакинът станал да отиде до барбекюто, Божидар се прицелил в него със заредената пушка „ Збройовка Бърно “, модел ZH 301, без номер, и стрелял с патрон за наедрял дивеч. Харизанов незабавно бил признат в лечебно заведение, където умрял от раните си. За да не бъде оголен, убиецът Атанасов поръсил с червен пипер региона, през който минал и откъдето създал изстрела. После още веднъж отишъл на празненството на хижа „ Родопски партизанин “, което да му послужи като оправдание, настояват от обвиняването.

Една от версиите е, че Божидар и Оги се познавали отпреди и имали неуредени финансови взаимоотношения, друга гласи, че Харизанов е поръчан поради покупко-продажби с опиати.

Пред съда дамата на убития Оги сподели: „ Стояхме до скарата, Огнян ме беше прегърнал, а по-късно потегли към масата, където бяха насядали част от гостите. Чух някакъв гърмеж, обърнах се и видях, че Оги пада по тил. Първо взех решение, че се е спънал, само че в идващия миг видях кръв на фланелката му, подвигнах я и на корема имаше огнестрелна рана”, описа Юлия Ташева. Първата ѝ мисъл била, че децата, които играели в къщата, са докопали ловната пушка на Огнян и са стреляли с нея. Хукнала незабавно във вътрешността, само че там заварила единствено добродушно играещите хлапета. Тогава дамата още веднъж се върнала на двора, където цялата група се суетяла към кървящия Огнян. Приятелите му го качили в джипа и потеглили към Пловдив. Когато пристигнали в болничното заведение обаче, лекарите единствено установили гибелта му. „ Известно време беше в схващане, крещеше на Ангел да отвори прозореца да влезе въздух и след това притихна”, спомня си съдбовната нощ Юлия.

Свидетели на гибелта на Огнян станали и двете му деца - Богдана, която тогава била на 20 години, и 10-годишният Наско.

Последните минути на Оги Лудия са запечатани на видеоклип, който приятелите му са качили в известна видеоплатформа в негова памет.

Със същата присъда Атанасов би трябвало да заплати по 200 000 лв. на децата на Харизанов, а на брачната половинка и родителите му - по 150 000 лв., представляващи обезщетение. Все отново магистратите са счели, че присъдата би трябвало да бъде пожизнен затвор с право на подмяна. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Свързани вести След 1000 страници доказателства: Доживотна присъда за разстрела на Оги Лудия в Родопите
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР