Втора акция за пострадал турист в Пирин. В нея се

...
Втора акция за пострадал турист в Пирин. В нея се
Коментари Харесай

Случаен хеликоптер спаси още един пострадал турист, без следа от опитния планинар


Втора акция за потърпевш екскурзиант в Пирин. В нея се включиха планински спасители от три града и приключи сполучливо след намесата на частен хеликопетер. В същото време не стопира издирването на опитния алпинист от София.

Сигналът за потърпевшия в Пирин човек бе получен в ранния следобяд. Той е бил паднал на стръмно място и е счупил подбедрицата си. Акцията по свалянето му от планината протече бързо. По щастлива случайност над Банско прелетя частен хеликоптер, който се оказа ръководен от Мариян Боновски – другар на един от доброволците към Планинската избавителна работа и заместник-кмет в Банско Стойчо Баненски. Той се отзова и съумя да транспортира потърпевшия от билото на планината до града единствено за 10 минути.

Туристът е прегледан от доктор, а към този момент е с околните си и е в доста положително общо положение.

„ На място има към 13-14 спасители, на които им предстоеше тежка нощ в избавителна акция, която щеше да бъде несъмнено към 10 часа, и то през нощта. Разреши се за 15 минути - хеликоптерът беше кацнал, по-бързо пристигна от нас. Докато ние се придвижваме от базата до стадиона, хеликоптерът към този момент беше кацнал и оставил момчето. Теренът е доста рисков, хлъзгаво е, спасителите са изложени на голям риск. Държавата би трябвало да реши дали да купи 4-5 хеликоптера, само че даже един дребен прави голяма работа “, разяснява Стойчо Баненски.

Не подобен е случая обаче с издирването на 69-годишния Пламен Христов - и през днешния ден то не докара до резултат, макар големите старания на спасителите, които прекараха над 10 часа в планината.

От ПСС-Банско оповестиха, че ресурсите на службата са изчерпани и отрядът на следващия ден няма да излезе, с цел да възобнови търсенето. Очаква се решение на Централата на планинските избавителни служби - по кое време и по какъв начин ще продължи акцията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР