Втечненият газ, който премиерът Кирил Петков договори да бъде доставян

...
Втечненият газ, който премиерът Кирил Петков договори да бъде доставян
Коментари Харесай

Втчененият газ от САЩ ще идва с кораби през Турция и Гърция

Втечненият газ, който министър председателят Кирил Петков контракти да бъде доставян на България по време на двудневната си аудиенция в Съединени американски щати, може да дойде с кораби до гръцки и турски пристанища, а оттова да бъде доставен до Родината през терминали.

Това изясни в коридорите на Народното събрание депутатът от “Демократична България” Владислав Панев.

“Колкото повече други възможности има България за импорт на газ, толкоз по-ниски ще са крайните цени за потребителите. В момента имаме задоволително потенциал да вкарваме тук този полутечен газ, въпросът е в източниците. Колкото повече диверсифицирани източници, толкоз по-добре – конкуренцията поражда качеството”, сподели той.

Панев чака промишлеността, потребителите и топлофикацията да получат по-изгодни цени за втечнения газ през идващия отоплителен сезон.

“Не знам дали втечненият газ от Съединени американски щати ще стане до юни, доколкото знам България и предходната седмица имаше доставки на полутечен газ, имаше публична информация за това. Хранилището в Чирен евентуално има задоволително ресурси за месец напред. Не чакам проблеми през лятото с потреблението на естествен газ”, сподели съпредседателят на “Зелено движение”.

Владислав Панев чака интерконекторът с Гърция да проработи през новия отоплителен сезон и по този начин България да получи достъп до азербайджански газ. “Знаете, че цената на азерския газ е обвързвана с цената на петрола, което значи, че най-вероятно ще е в пъти по-ниска от цената, на която сме купували от “Газпром”, съобщи той.

Съпратиецът му Ивайло Мирчев съобщи, че за България ще има сигурни доставки на природен газ, а от Демократична България още предходната седмица са споделили, че цената от май до декември ще бъде по-ниска от досегашната за съветския газ.

Той удостовери, че втечненият газ от Съединени американски щати най-вероятно ще минава през газовата ни връзка с Гърция. Според Мирчев е значимо България да има разнообразни източници, с цел да може да подсигурява енергийната си самостоятелност.

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев съобщи, че новината е добра, само че че към нея би трябвало да се гледа скептично. Той съобщи, че не е ясно дали в цената са включени разноските за превоз, които доста биха могли да усилят крайната сума.

“Ние нямаме детайлности във връзка с цената, не знаем с кой бенчмарк я съпоставят, с цел да кажат, че е по-ниска. Става дума за един танкер или двадесет, колкото трябват годишно за потребностите на България. Руската цена е 70 евро/мегаватчас. Тоест този танкер на по-ниска цена ли е или по-висока? Тази цена трансформира ли се с времето? Има доста въпроси, на които нямаме отговор”, сподели депутатът от ГЕРБ.

Според него Петков е дал клетва, която не подсигурява нищо и ГЕРБ имат цялостното право да се съмняват в думите му.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР