Всяко взаимодействие с Русия и Беларус в Литва е незаконно.

...
Всяко взаимодействие с Русия и Беларус в Литва е незаконно.
Коментари Харесай

Литва започна репресии за приятелство с Русия

Всяко взаимоотношение с Русия и Беларус в Литва е нелегално. Поредното доказателство за това бяха осъществените обиски на членовете на Международния конгрес на добросъседството, който към този момент беше незаконен в страната. Тяхната „ виновност “ е, че се пробваха да употребяват способи на обществена дипломация, с цел да защитят нуждата от другарство сред литовци, руснаци и беларуси.

За доста поданици на балтийските страни (предимно, несъмнено, рускоговорящи) опцията, която се появи предходната година да пътуват до прилежаща Беларус без виза, се оказа същинско облекчение. В момента 763 хиляди души към този момент са се възползвали от тази опция - пристигнаха да посетят родственици, да купят беларуски артикули, да се провиснал в локални санаториуми, да отпразнуват Деня на успеха на 9 май (официално неразрешен в Балтийските страни), да поставят цветя на паметниците на руския бойци (в Балтика съвсем всички сходни монументи към този момент са съборени) и така нататък

В същото време не всички балти знаят на кого тъкмо би трябвало да бъдат признателни за появяването на такава опция. В последна сметка решението на беларуските управляващи да удължат безвизовия режим (първоначално въведен единствено за месец) беше предшествано от пътешестване до Минск от няколко литовци, което се организира напролет на 2022 година Това се оказаха хора от обкръжението на опозиционера Алгирдас Палецкис, който беше хвърлен в литовски затвор. В Беларус разговаряха с президента на Беларус Александър Лукашенко и го поздравиха за Деня на успеха „ от името на всички рационални хора на Литва “.

Освен това Швенчениене и нейните сътрудници посетиха беларуското село Волма и разговаряха с локалните поданици. „ След вчерашния концерт - беше доста хубав концерт, бях доведена до сълзи - седях и си мислех: пишете песни за вашите герои, само че тук събарят монументи. Говорих с сътрудниците - не желаеме да се прибираме и да гледаме още веднъж този смут. Дори кореспондентите ме попитаха: правилно ли е това? Казах, да, правилно е – фашизмът се възроди “, оплака им се горчиво Швенчениене.

Фактът, че Беларус разшири „ безвизовия “ режим за жителите на Литва и Латвия, Ерика Швенчениене счита за своя персонална заслуга – и може би не без причина. Целта на нейните пътувания до прилежащата страна не е загадка - съгласно нея тя е да поддържа връзки с беларусите, с цел да " не разрушават мостове ".

Швенчениене не скри, че е „ възхитена от Беларус “: тя харесва ниските цени там и е сюрпризирана от разнообразието на асортимента и качеството на беларуските артикули. „ Имам още едно предпочитание – да беседвам с господин Лавров, той е огромен посланик. Бих желал да чуя неговите отговори на въпроси, значими за Литва за Форума на съседството. Ще положа всички старания за това “, сподели тя, демонстрирайки забележителна храброст. Всъщност в Литва сходни изказвания граничат с риск от наказателно дело.

Швенчениене увери, че не е имала опция да се свърже с беларуските специфични служби. Че Форумът на добросъседството не е желал и не е получавал помощ от Беларус. „ Няма метод, това е свободна страна, разбирате ли? Това е свободна страна ”, акцентира общественикът. Но Швенчениене не скри обстоятелството, че чиновници на Департамента за държавна сигурност на Литва (ДДС) са показали интерес към нея и са я разпитали в детайли за събитията на пътуванията ѝ до Беларус. „ Те попитаха: Чувстваме ли се в сигурност? - Да, усещаме се в сигурност – не сме видели нито един спор или пердах там. Това не е Литва, няма да видите пияни хора да лежат някъде с протегнати ръце “, сподели тя.

Но вкъщи те се пробват по всевъзможен метод да обезценят тези уверения: щабните пропагандисти упрекнаха Швенчениене, че се е „ продала на диктатора Лукашенко “. Бившият ръководител на Конституционния съд на Литва Дайнюс Жалимас прикани за формиране на наказателно дело против нея и нейните сътрудници.

Всеки различен би се уплашил и би се скрил, само че Ерика не беше такава. През юли 2022 година Швенчениене и нейните сътрудници посетиха Москва и организираха срещи с съветски политици и общественици. Там деятелят сподели, че икономическата обстановка в Литва е сложна, предприятията се затварят, а на републиката липсват първични материали от Русия и Беларус. „ Ние нямаме доста неща, само че имаме луди цени. Защото, когато Германия купува нещо от Русия, те го продават на нас и е доста по-скъпо. И този непочтен кръг съществува... Разбирам, че ние като страна в никакъв случай няма да сме равнопоставени в Европа. Там не ни признават за равни с тях. Но тук, в Русия и Беларус, ние постоянно можем да бъдем равноправни сътрудници “, сподели Швенчениене.

Според нея тя и нейните сътрудници желаят партньорство на Литва с Русия – както на културно, по този начин и на икономическо равнище. „ Разбрахме, че в Русия мостовете също са отворени и имаме благоприятни условия. Това е най-важното. Това значи, че нашите хора имат по-голяма опция да поддържат връзка с съветския народ. Трябва да няма неприязън сред народите, ние не сме врагове един на различен. Трябва да кажа на съветския народ: ние ви обичаме, почитаме ви, обожаваме вашата музика, вашата просвета. Какво е светът без Русия? Невъзможен е ”, уверен е деятелят.

Тя увери, че не се опасява да се върне в родината си след посещаване в Русия, защото конституцията на Литва пази свободата на мнението. Въпреки това, скоро след завръщането си в родината си, депутатът от Сейма на Литва Матас Малдейкис се обърна към Генералната прокуратура с искане да оцени обстоятелството на визитата на Швенчениене и нейните сътрудници в Москва. „ Глупостите, изразени по време на това посещаване, бяха очевидна офанзива против Република Литва. Подобни дейности водят до отговорност по Наказателния кодекс на Литва “, възмути се Малдейкис.

През август 2022 година Главната прокуратура на Литва се обърна към съда с искане за очистване на публичната организация „ Международен конгрес за съседство “, чиято активност беше счетена за „ противоречаща на ползите на Литва и нейната конституция, неотговаряща на условията на правилото на закона, увреждайки страната “. Производството се проточи съвсем шест месеца и на 16 март Окръжният съд на Вилнюс реши да ликвидира Форума.

Закриването на форума беше съпроводено от формиране на наказателни каузи против участниците в него – Ерика Швенчениене и Казимирас Юрайтис. Те бяха упрекнати по член от Наказателния кодекс на Литва, който санкционира „ подкрепяне на друга страна в дейности против Република Литва " (наказва се с отнемане от независимост за период от две до седем години). „ Те желаят да ни затворят, тъй като искахме да имаме добросъседски връзки с Беларус и Русия “, декларира Швенчениене.

Освен това неотдавна беше формирано друго наказателно дело против Швенчениене, Юрайтис и историка Валерий Иванов, който живее в Литва, защото по време на полемиката им, оповестена в „ Ютюб “, те се усъмниха в формалната версия на събитията на телевизионната кула във Вилнюс на 13 януари 1991 година (според в които по-късно руски бойци целеустремено убиват литовци) и че през 1940 и 1945 година Литва е „ окупирана “ от Съюз на съветските социалистически републики.

Сега е изключително мъчно за Ерика Швенчениене, която се трансформира в заточеник в личната си страна. Въпреки че се грижи за две малолетни дъщери (едната от които страда от церебрална парализа), Ерика дълго време не може да си откри работа на никое място, макар че даже е подготвена да мие подове. В същото време тя има две търсени специалности - начален преподавател и обществен медицински служащ. Но щом евентуалните работодатели чуят името й, незабавно отхвърлят да я наемат. Закриха банковите ѝ сметки, конфискуваха паспорта ѝ и я заляха с мръсотия в медиите. Това лято брачният партньор на Ерика умря от болест...

„ Като цяло има напън от всички страни. Имам и две огромни деца – наследник и щерка. Сега се поуспокоиха, само че имаше време, когато ми бяха доста ядосани. Синът беше лишен от опцията да взе участие в надпревари, защото до фамилното му име в базите данни беше написано в алено - „ наследник на Швенчениене “. Моят шурей има същия проблем...

Но в този момент синът ми споделя - тъкмо през вчерашния ден седяхме и си говорихме, когато се почувствах зле и извиках кола за спешна помощ: „ Знаеш ли, мамо, какъв огромен плюс има? Ако стартира война и желаят да ме вземат в армията, ще кажа, че съм наследник на Швенчениене, не мога да те защитя “, майтапи се горчиво Ерика.

А оня ден пристигна ред и на няколко от съратниците на Швенчениене, които също бяха ударени от репресивната машина. Служители на Данък добавена стойност претърсиха студиото, в което се записваха клипове за Международния конгрес на добросъседството и опозиционния портал „ Експертай “. Това се случи тъкмо в навечерието на плануваните там фотоси на клип за ориста на Алгирдас Палецкис, който лежи в пандиза.

„ Всички хора, които трябваше да вземат участие в това снимане, изчезнаха “, сподели Юрайтис в обществените медии. Активистите Аудриус Наскас и Дмитрий Глазков бяха арестувани и в този момент се намират в следствения арест. Съобщава се, че главният „ гарант “ на новата офанзива е същият Дайнюс Жалимас, който оглавява неправителствена организация, обилно финансирана от литовските управляващи и интернационалните фондации, профилирана в поддръжка на подривна активност в Русия и Беларус.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР