Всяко второ предприятие в Германия има остра нужда от квалифицирана

...
Всяко второ предприятие в Германия има остра нужда от квалифицирана
Коментари Харесай

Имам маса за вас, но няма кой да ви сготви: Германия отчаяно търси работна ръка


Всяко второ дружество в Германия има остра потребност от квалифицирана работна ръка, в 148 специалности обезверено търсят експерти. Фирмите дефинират това като един от най-големите опасности за бизнеса.

Този ресторант в Берлин търси сервитьори, бармани, готвачи, кухненски служащи и личен състав за бирария - на цялостен или повърхностен работен ден

" Имам маса за вас, само че за жалост няма кой да ви сготви ", споделя притежателят на ресторанта по телефона. Звучи като смешка, само че не е: в цяла Германия има дефицит на готвачи и обслужващ личен състав. Но освен заведенията за хранене страдат от дефицит на работна ръка: влакове не пътуват, тъй като липсват машинисти; куфарите се натрупат по летищата, тъй като няма кой да ги натовари; детски градини връщат молби за банкет заради липса на възпитатели.

Недостиг на фрагменти в доста сфери

Според изследване на Асоциацията на немските индустриално-търговски камари, 56% от предприятията се оплакват от липса на чиновници и дефинират това като един от най-големите опасности за бизнеса.
Редакцията предлага
В момента Федералната организация по заетостта записва дефицит на работна ръка в 148 специалности. Средно осем месеца са нужни на един дом за остарели хора, с цел да откри здравна сестра. Строителните компании би трябвало да отделят половин година, с цел да намерят чиновник в региона на гражданското строителство. В цялата страна са оповестени.

Гладът не е единствено за експерти

" Преди пет до 10 години пускахме реклами, с цел да продаваме услугите си. Днес публикуваме разгласи във всички типове медии, с цел да набираме чиновници ", оплаква се Маркус Винтер, ръководещ шеф на доставчика на индустриални услуги “IDS ” в Баден-Вюртемберг. В компанията работят към 750 души, повече от 20 позиции остават незаети: от ключари до бояджии, от водачи на мотокари и монтажници до водачи за доставка на питиета.

" Вече нямаме проблем единствено с квалифицираните служащи, а и с общата работна ръка ", отбелязва Винтер. Дори работните места за хора без професионално образование към този момент не могат да бъдат съответно запълнени.

Поколението на бейби бумърите скоро излиза в пенсия

Недостигът не е изненада. Демографските промени се усещат. Германия губи към 350 000 души в трудоспособна възраст годишно. Въпреки това бейби бумърите ще се пенсионират до няколко години. Експерти като Херберт Брюкер, професор в Института за проучване на заетостта в Нюрнберг, предвиждат, че до 2035 година на ще има към седем милиона души по-малко.

Това голям дефицит, който не може да бъдат напълнен с локална работна ръка, нито с имиграция от Европейския съюз. Според Брюкер броят на имигрантите от Европейски Съюз непрекъснато понижава. " Доходите в другите страни от Европейски Съюз се изравняват, а те самите са наранени от демографските промени. " Потенциалът на младежите, искащи да емигрират, е значително привършен в Европейски Съюз, споделя той.

Законът за непознатите квалифицирани служащи не работи

За да се компенсира актуалният дефицит на пазара на труда, 400 000 имигранти от страните отвън Европейски Съюз ще би трябвало да идват в Германия всяка година - и да остават там. От 2012 година насам експертите с висше обучение могат да идват в Германия с така наречен. През 2020 година влиза в действие и Законът за непознатите квалифицирани служащи, който включва и специалности, за които не се изисква висше обучение.

Това обаче не работи съгласно упованията, и то освен тъй като дребните и междинните предприятия в Германия към момента срещат компликации при наемането на задгранични квалифицирани служащи. Трийсет хиляди експерти пристигнаха в Германия през 2020 година, в това време 20 хиляди напуснаха страната. Изследователят на пазара на труда Брюкер споделя, че това е разочароващо.

Германското държавно управление желае да реформира закона, тъй че да бъде отворен пазарът на труда за квалифицирани служащи, които имат трудов контракт, само че към момента нямат приета в страната професионална подготовка. Тя ще може да бъде получена и благодарение на немски шеф.

Обучение на работното място

Предприемачът Маркус Винтер към този момент вижда измежду клиентите си в индустрията, че някои запълват позиции с неквалифицирани служащи. " Според моите оценки към 20% от тях не са квалифицирани, а полуквалифицирани служащи ", споделя той.

Не са единствено компаниите - страната също се пробва да вербува квалифицирана работна ръка

Почти всички страни в света имат изцяло разнообразни системи за образование от Германия, споделят от Асоциацията на немските индустриално-търговски камари. Те се надяват, че промяната на имиграционното законодателство ще улесни и неговото използване. " Проблемът стартира с процеса на издаване на визи, при който документите се изпращат по целия свят, и приключва с държавната администрация, която не всеки път ползва комплицираните разпореждания по идентичен и транспарантен метод. "

Повече работни места за бежанци ?

Адвокат Бетина Офер, която съветва компании, които желаят да наемат задгранични служащи, споделя, че даже с подписан трудов контракт е мъчно да се уреди среща в немското посолство, с цел да се кандидатства за виза, а процедурите по инспекция могат да лишават месеци. " Винаги има съмнение, че по някакъв метод моите клиенти желаят да вкарат чужденци тук. Сякаш не схващат, че работодателите просто си търсят служащи. ”

Офер счита, че това се дължи на " надълбоко вкоренено отбранително отношение " на немските имиграционни управляващи. “Нуждаем се от смяна на парадигмата тук. Всеки служащ, който идва при нас, е полезност за страната ни. ”

Предприемачът Маркус Винтер се надява, че ще има промени и в законодателството за даване на леговище. Пречките пред, са прекомерно огромни. От 2016 година насам Винтер е наел на работа съвсем 300 бежанци. Въпреки проблемите с езика и интеграцията на новите чиновници, търсещите леговище съставляват огромен капацитет, споделя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР