Всяко второ дете в България е станало жертва на някаква

...
Всяко второ дете в България е станало жертва на някаква
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

Всяко второ дете в България е станало жертва на някаква форма на принуждение до 18-годишна възраст. Това демонстрират данни от последното проучване на УНИЦЕФ.
"Няма по какъв начин пандемията да не се отразява на хората, които са затворени и живеещи дружно. Тя е обострила домашното принуждение, физическото принуждение, формите му, свързани с занемаряване, неглижиране, има обстановки и на кибертормоз ", съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR шефът "Комуникации за обществена смяна " към УНИЦЕФ - България Ивайло Спасов.
Заедно с програмния шеф на "Закрила на детето " към УНИЦЕФ - България Дани Колева, двамата разясниха казуса с насилието у нас и методите за неговата предварителна защита.
"Висок е процентът на експертите, които към момента имат толерантност, за жалост. Специалистите не са задоволително. Нужно е профилирано образование, което да им разреши да разпознаят маркерите на насилието ", добави Колева.
По думите на Ивайло Спасов, съгласно проучването, което е извършено в интервал 2019-2020 година, най-чест е психическият тормоз, следва физическият, половият, неглижирането. Той уточни, че насилието се случва и на улицата, в общността, онлайн. А цели 13% са жертви по едно и също време на трите типа принуждение.
"Най-засегнати от физическото принуждение са момчетата. Това може би е обвързвано и със обществените правила. Липсва връзката. Трябва да отделим време на децата си, освен да ги оставяме върху устройствата. Ако желаеме деца, които порастват уверени и независими, би трябвало да използваме ненасилствена връзка. Насилието би трябвало да бъде изкоренено ", сподели още Колева.
Според нея най-важно е предварителната защита да не бъде цялост от обособени ограничения, а цялостна тактика, която да сложи задачите в дълготраен проект, а това тя уточни като работа на всички виновни министерства.
"Първата стъпка е да извадим тематиката за насилието от сферата на табуто - доста експерти го дефинират като проблем на обособеното семейство и на обособения възпитаник. За наслада медиите обръщат от ден на ден внимание на това, политиците даже го политизират. Обикновено извършващият принуждение е бил жертва на принуждение - постоянно е зов за помощ ", добави Спасов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР