Всяко правителство, включително служебното, е длъжно да осигури за народа

...
Всяко правителство, включително служебното, е длъжно да осигури за народа
Коментари Харесай

Според Манолова плащаме 30% по-скъп газ заради правителството на Петков - Политика

„ Всяко държавно управление, в това число служебното, е длъжно да обезпечи за народа си най-евтините доставки на първични материали, на газ и нефт! “, заявява лидерът на Изправи се България Мая Манолова във фейсбук обява.

Тя разгласява и предплатената фактура на Газпром за доставките за юли 2022 година

Според нея за разлика от настоящето държавно управление, което поставя старания в тази тенденция, държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев е направило тъкмо противоположното. Манолова дава за образец всички съседи на България, които заплащат на Газпром по новия механизъм на заплащане, вследствие на което Газпром си извършва договорите за доставка, което се случва и за фирмите от Германия, Франция, Италия, Чехия, Австрия и Словения. Според нея, макар спекулациите на държавното управление на четворната коалиция, доставките от Газпром за България са спрени, като Булгаргаз отхвърля да заплаща по новия механизъм, макар че и ценообразуването, и фактурирането, и заплащането по този механизъм продължава да бъде в долари.

Мая Манолова, водач на Изправи се България сподели през вчерашния ден в предаването „ 120 минути “ на бТВ, предплатената фактура, изпратена от Газпром за доставката през месец юли 2022 година Видно от документа цената на съветския газ по контракта, който не се извършва, е 84,13 $ за мегаватчас. Това е доста по-ниска цена от към този момент закупената за същия интервал на цена от 110 евро. Бълагрия е платила 30% по-скъп газ от Газпром, само че закупен през порсреднически компании каквата е Винтерсхал - дъщерна компания на швейцарския филиал на Газпром.

Манолова акцентира, че фактурата на Газпром ясно демонстрира, че компанията е подготвена да си извършва контракта с Булгаргаз, като доставя на страната ни природен газ по договорната цена. Според нея Газпром евентуално се приготвя за арбитраж поради спрените заплащания от Булгаргаз през април тази година и клаузата “вземи или заплати ” по контракта. Манолова приканва държавното управление да постави усърдие България да излезе от обстановката, в която бе сложена от държавното управление на четворната коалиция, като се стартират договаряния с съветския снабдител и по този метод се избегнат всевъзможни правосъдни и арбитражни каузи, както и за отбягване на неустойки. Според Мая Манолова по този начин България ще има опция да вземе всички неполучени количества газ от 27 април през идния есенно-зимния сезон.

„ Експерти на Изправи се, България пресмятат, че в случай че всичките количества от азерския газ се получават на договорната цена още от 1 юли, а останалите нужни количества се купуват непосредствено от Газпром, вместо от медиатори на Газпром, то контролираната цена на газа за България за юли, вместо 186,47 лева за мегаватчас щеше да бъде почти 134 лева за мегаватчас. За август вместо 297,89 лева цената щеше да бъде към 217 лева, а за септември вместо 353,86 лева цената щеше да бъде 247 лева За трите месеца сумарната разлика в посочените цени е почти 580 млн. лева, която разлика се заплаща от всеки един български жител и подвига инфлацията до невиждани стойности “, твърди още Мая Манолова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР