Всяко открито заседание на общинския съвет ще се излъчва в

...
Всяко открито заседание на общинския съвет ще се излъчва в
Коментари Харесай

Всяко открито заседание на общински съвет да се излъчва в реално време в интернет

Всяко намерено съвещание на общинския съвет ще се излъчва в действително време в интернет посредством интернет страницата на общинския съвет или на общината, реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА). Записите от съвещанията ще се съхраняват на съответната интернет страница.

На живо в интернет ще се излъчват и съвещанията на комисиите в общинския съвет, одобриха депутатите. Измененията в ЗМСМА влизат в действие от 1 февруари тази година, като се изключи текстовете, свързани с онлайн излъчването, които влизат в действие от 1 юли тази година.

Отхвърлен беше текстът, който предвиждаше решенията на общинския съвет, взети в открити съвещания, да се одобряват с поименно гласоподаване, което да се отразява в протокола от сесията. Според Николай Нанков (ГЕРБ-СДС) и сега, с решение на общинския съвет, може да се направи по този начин, че всички точки да се гласоподават поименно. Коста Стоянов ( " Възраждане " ) разяснява, че измененията в общите устройствени проекти са един от образците за стратегически документи, при които би трябвало да има поименно гласоподаване.

Публикуването на дадени документи може да се окаже неетично и незаконосъобразно. Може да има персонални данни, търговски секрети и други, сподели Марин Маринов (ГЕРБ-СДС).

Цончо Ганев от „ Възраждане “ разяснява, че групата на ПП-ДБ не е подкрепила предложение на своя народен представител Настимир Ананиев, обвързвано с поименното гласоподаване. За следващ път се вижда, че вашата група не е за бистрота, сподели той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че предлагането е било положително, само че не е било подкрепено от групата на ПП-ДБ.  

Дневният ред за всяко идно съвещание на общинския съвет и материалите за него ще се разгласяват на интернет страницата на общинския съвет или на общината в отворен формат, допускащ непосредствено добиване на текстова информация и/или в машинночетим отворен формат, взеха решение още депутатите. В общинския съвет се основава и поддържа обществен електронен указател на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите на тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР