Всяко лято Монтерей бей, на 200 км южно от Сан

...
Всяко лято Монтерей бей, на 200 км южно от Сан
Коментари Харесай

Голямата синева по Viasat Nature – един от най-успешните екопроекти в Сезона на океаните |

Всяко лято Монтерей бей , на 200 км южно от Сан Франциско, е хазаин на най-голямата „ конференция “ на морски животни на планетата. Някои от най-впечатляващите океански жители – сини китове, тюлени, делфини, морски видри и огромни бели акули – се събират край калифорнийския бряг, тук, всяка година.

Една от аргументите за значимостта на това събитие, е че доста от тези скотски типове в миналото са били обект на лов на риба, който ги довежда съвсем до изгубване. Сега това е прекратено и океаните са предпазени, а феноменът е обект на проучване от експерти в документалния филм в две елементи „ Голямата синева “ - по в 21:00 часа на 20 и 21 септември, като част от „ Сезона на океаните “.



Рубриката „ Сезон на океаните “, по най-зеления ТВ канал от фамилията на Viasat World, с премиера понеделник, 6 септември, включва впечатляващи поредици като:

ТИХИЯТ ОКЕАН - от понеделник, 6 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч. Брой епизоди: 4 x 60 мин.

НАЙ-ДИВИЯТ ОКЕАН НА ЗЕМЯТА - от понеделник, 13 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч. Брой епизоди: 3 x 60 мин.

ГОЛЯМАТА СИНЕВА - В две вечери от понеделник, 20 септември, в 21:00 ч. Брой епизоди: 2 x 60 мин.



„ Голямата синева “ разкрива в два епизода дългата и сложна годишна миграция на тези морски животни, които доближават до залива, където за премия за пътешествието си през Пасифика получават хапка риба и планктон. Не всички, обаче, оцеляват през рисковото пътешестване. А и всички пристигнали са гладни… Няма гаранция, че ще има задоволително храна за всеки; годишно равнището й в залива се трансформира заради неповторимите характерности на това малко парче океан.



Годишното преселение бива следено от локални запалянковци и учени, в това число специалисти от международно известния , в опит да подсигуряват бъдещето на океаните ни. Тази година събитието е уловено от камерите на BBC и дружно с тях можем да се гмурнем в самия кипеж на екшъна, да следим по какъв начин се развива и да залагаме дали този път ще следим най-голямото събиране, записвано в миналото.

Само преди две дететилетия този удивителен годишен театър бил на косъм да остане в историята, когато дивият живот в залива е заплашен от изгубване, изправен на ръба на екологична злополука. За благополучие, тази страшна история е със благополучен край, с помощта на това, че обществото на Монтерей се сплотява, а природата демонстрира своята изумителна резистентност и това се трансформира в една от най-успешните истории по запазване на околната среда.

„ Голямата синева “ дебютира по в цяла Централна и Източна Европа в понеделник, 20 септември, и вторник, 21 септември, в 21:00 часа.

Не пропускайте още:



Спасяване на дивите животни в Канада
Всяка неделя, от 12 септември, в 14:00

Брой епизоди: 6 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Wild Pacific Rescue
Година: 2020

Група ветеринари и техници по красивото тихоокеанско крайбрежие на Канада са отдадени на спасяването на живота на дивите морски бозайници и стартирането им на независимост. Тяхното мото? " Всяко животно има значение " .

Водени от безрезервен и способен ветеринарен доктор, квалифицирани специалисти пазят тюлени, костенурки, делфини, видри, морски лъвове от необятен набор от животозастрашаващи рискове. Те работят неуморно, с цел да спасят стотици ранени животни всяка година, да се грижат за тях, до момента в който оздравеят, и да ги пуснат назад в дивата природа. Спасяването на животните и тяхната независимост в дивата природа е задачата на Спасителния център за морски бозайници.



„ Големият бариерен риф “ по Viasat Nature – всяка вечер в 21:00 от 27 септември

Тихият океан
От понеделник, 6 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч.
Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Pacific
Година: 2020

Тихият океан - най-големият океан на Земята, се разгръща на 155 400 000 кв. км вода - от Съединени американски щати на изток до Австралия на запад. Той обгръща половината свят и гъмжи от живот. Посещаваме открития океан - голямо пространство, което покрива нашата планета със синьо одеало.

Потапяме пръсти в плитчините, с цел да изследваме най -големия коралов риф в света, насочваме се към скалите, плажовете и носовете на крайбрежията на Тихия океан, с цел да посетим мечки, раци и морски крави и да приключим нашето епично странствуване в непрогледните дълбини при едрооките, зъбати и транспарантни жители на дъното.



Най-дивият океан на Земята
Започва от понеделник, 13 септември, всяка делнична вечер в 21:00 ч.

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Atlantic - The Wildest Ocean on Earth

Атлантическият океан познава доста върхове и спадове. Гмуркаме се, с цел да открием теченията, дълбините и климатичните крайности на този възвишен воден обект. Гълфстрийм въздейства на всичко, до което се допре - от гърбатите китове, раждащи се в Карибите, до китовете убийци, заграждащи великански плитчини херинга в северната част на Арктика. Ако се потопим по-дълбоко, можем да изследваме Средноатлантическия било - най-дългата планинска верига на Земята.



Viasat Nature оставя природата да опише личната си вдъхновяваща приказка – красива и изумително жестока. С безапелационни истории от хора, които са очевидци на събитията, от близко, персонално и с доста страст. За цялостната стратегия следете. Следете ни и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР