„Свещено място“: Гърбатите китове привличат посетители към бреговете на Колумбия

...
Всяко лято хиляди туристи се спускат в колумбийския град Баия
Коментари Харесай

Всяко лято хиляди туристи се спускат в колумбийския град Баия Солано, за да изпитат тръпката да гледат гърбатите китове, докато мигрират от студения южен Пасифик към По-топлите води на Колумбия.

Градът се намира на отдалечен участък от брега, покрит с гъсти тропически гори, които са дом на маймуни, тукани и цветни отровни жаби. Но основната атракция са гърбатите китове, които мигрират в района от юли до октомври всяка година.

Bahia Solano, която е построена по протежение на U-образен залив, се превърна в едно от най-известните места в Колумбия за наблюдение на гърбати китове. Всяко лято градът с 10 000 жители се посещава от хиляди хора, които се качват на малки рибарски лодки, които се приближават до нежните гиганти.

Наблюдаването на китове помага за увеличаване на доходите на капитаните на лодки, хотелите, туристическите агенции и ресторантите. Животните също са важни за местната екосистема, защото оплождат водорасли, от които зависят по-малките риби.

Морските бозайници тежат между 20-40 000 кг (20 до 40 тона) и имат дължина около 16 метра (52 фута), казва морският биолог Естебан Дуке Меса.

„За мен да видя китове е като да съм на свещено място“, каза Дуке Меса, който изучава животните от години. „Когато сме с тях, ние възприемаме тяхната необятност, а също и нашата нищожност, това е момент на абсолютна духовна връзка.“

Китовете също са източник на вдъхновение за Медардо Мачука, занаятчия от племето Ембера, който прави дърворезби на китове през последните две десетилетия и ги продава на туристи.

„Китовете крият мистерия в себе си и са красиви“, каза Мачука. Той призна, че конкуренцията от други занаятчии напоследък се е увеличила, но добави, че по време на сезона за наблюдение на китове той успява да продаде пет или шест резби на ден.

Капитанът на лодка Луис Ернандо Уртадо каза, че наблюдението на китове му е предоставило възможност да се срещне с хора от цял ​​свят и да изживее незабравими моменти.

„Наскоро имахме група китове, около осем от тях, които плуваха под нашата лодка повече от час“, каза той.

„Те направиха някои красиви подходи. Опитахме се да спазваме дистанция от тях, която се предполага, че е 100 метра [328 фута], но те продължаваха да се приближават към нас и бяха почти до лодката.“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР