Всяко едно общество, което иска да има бъдеще, трябва да

...
Всяко едно общество, което иска да има бъдеще, трябва да
Коментари Харесай

Петър Дундаков пред Дарик: Всяко общество, което иска да има бъдеще, трябва да инвестира в образование и култура

" Всяко едно общество, което желае да има бъдеще, би трябвало да влага в образованието и културата. Проблемът става, когато културата стартира да се преглежда като нещо друго в страната ".

Такова мнение изрази във форума за хрумвания " Стълбището " на Дарик радио композиторът Петър Дундаков.

Според него няма рецепта за спокойствието на един създател, само че всеки един човек, с цел да действа, би трябвало по някакъв метод да се усеща спокоен за утрешния си ден.

" За мен финансирането даже на писането на музика би трябвало да се финансира и не може да се счита, че един композитор ще работи нещо друго денем, а нощно време ще написа някакви велики творби – това е тотална химера. Ако самата страна не легитимира заниманието като свястно, то тогава ти се превръщаш в маргинал и няма безусловно никакво значение какво пишеш, в случай че то не може да поддържа връзка и да се интегрира ", сподели още Петър Дундаков.

На въпрос може ли страната да възпитава положителния усет, композиторът отговори по този начин: " Интелектуалците доста се оплакват от чалгата – желаят да се забрани. Аз не съм обожател на попфолка, само че не считам, че нещо би трябвало да бъде забранявано, а друго разпространявано.От друга страна обаче, това, което не би трябвало да се пропуща, е че както попфолка има опция той да се самофинансира, такадържавата да дава опцията на другата просвета да се случва ".

Според него е доста значимо държавните институции като филхармонии иоперида имат бюджет, с който да бъдесубсидирано писането на нови произведения.

" Писна ми от българина, който се оплаква. Който вижда, че някъде животът тече, а тук при нас не тече. Аз съм живял 10 години в Холандия, избрал съм да съм тук и съм доста благополучен, за мен това е прелестно място, където мога да работя ", уточни още Петър Дундаков.

По думите му това, което младежът би трябвало да търси, е личният си глас. " Когато намериш личния си глас, тогава започваш да бъдеш чуван ", на мнение е композиторът.

За Петър Дундаков " Дума на годината " е " бокс ". Той показа, че му се желае думата да е " смяна ", катоуточни, че тя няма нищо общо с политиката.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР