Всяко дете знае, че трябва да си мие ръцете след

...
Всяко дете знае, че трябва да си мие ръцете след
Коментари Харесай

Инфекциите, които могат да се разпространят, когато не си измивате ръцете след тоалетна

Всяко дете знае, че би трябвало да си мие ръцете след тоалетна и преди хранене. Един от най-сериозните проблеми, свързани с неспазването на това простичко предписание, е, че след тоалетна да вземем за пример се допираме до най-различни неща. Ако различен човек има допир до същите тези неща и по-късно си допре носа или устата си, рискува да си навлече неприятни инфекции. Ако пък приготвяте храна с мръсни ръце, е доста евентуално да разпространите инфекции посредством храната, която сте сготвили. По-долу са изброени някои от болесттите, които могат да се разпространят, когато не измиете добре ръцете си след използването на тоалетна.

Норовируси

Норовирусът е най-честата причина за вирусен гастроентерит при хората и може да засегне всички възрасти. Предава се, когато хората не си мият ръцете си. Обезпокоително е, че има способността да се популяризира бързо измежду огромна група. Ето за какво, когато един човек се разболее, цялото семейство към него или целият офис също го прихващат. Най-добрият метод да спрете норовирусите от разпространяване или появяване преди всичко е деликатното измиване, откакто излезете от тоалетната, преди да приготвите храната, както и да избягвате да докосвате носа и устата си. Особено уязвими са децата, хората в преклонна възраст и с съпътстващи болести или просто отслабена имунна отбрана. Най-честите признаци са: диария, гадене, стомашни болки, нараснала температура и настинка, главоболие, болки по цялото тяло.

Болести, излъчени по въздушен път

Респираторните болести нормално се популяризират посредством капчици, които попадат във въздуха след кихане или кашляне на болен. Пропускът с миенето на ръцете се подрежда по заплаха до тях обаче. Честите респираторни болести, породени от неприятна хигиена на ръцете, включват елементарна простуда, грип, варицела и менингит.

Вътреболнични (нозокомиални) инфекции

Не е загадка, че в лечебните заведения е елементарно да прихванеш зараза. Трябва да знаете, че най-честата причина за това е, че личният състав и/или пациентите не измиват добре или въобще ръцете си и защото споделяте по-дълго време едно затворено помещение, е повече от евентуално да се сдобиете с метицилин-резистентен стафилокок (MRSA) или ешерихия коли (E.coli).

Хепатит А

Хепатит А е вирусна зараза, която може да докара до съществени последици като проблеми с черния дроб, жълтеница, болки в корема, тресчица и непрекъснато възприятие на отмалялост. Често се популяризира посредством храна, която е била нечиста от хора, които са я приготвяли, без да са си измили ръцете след тоалетна.

Според Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания усвояването даже на микроскопични частици от инфектирана фекална материя може да докара до разпространяване на заболяването. Прецизното миене на ръце е един от най-лесните и ефикасни способи за попречване предаването на инфекциозни заболявания. Не ни коства нищо, нали?

Цветелина Велчева по материали от www.initial.co.uk

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР